Tudomány-Tech

Bayraktar, Javelin, Stinger – a gyorsan legendássá váló eszközök, amikkel sikerült lelassítani a túlerőben lévő orosz sereget

Dévai LászlóDévai László

2022. március 13. 19:03

Szinte minden háborús hírben szerepelnek ezek a hadászati eszközök, összeszedtük, mit érdemes tudni róluk.

Az ukrán hadsereg honvédő háborút folytat a világ egyik legnagyobb hadseregével szemben. Az elmúlt hetekben a közösségi médiát ellepték az olyan videók, amelyeken az ukránok olykor teljes orosz hadosztályokat likvidálnak.

Az ukrán állam rendszeresen közzé teszi a harctéren elért sikereiket, hogy ellensúlyozzák az orosz állami propagandát, amely hajlamos elhallgatni a veszteségeket.

Bár az interneten terjedő ukrán részsikerekről szóló videók hitelességéről nem lehet maradéktalanul meggyőződni, az biztos, hogy Ukrajna képes volt eddig lelassítani a túlerőben lévő oroszokat.

A Krím-félsziget elfoglalása óta Ukrajna hadserege sok fejlesztésen ment keresztül. Az ukránok rengeteg támogatást kaptak a NATO-tól, elsősorban kiképzések és közös gyakorlatok formájában, de az ország fejlesztett is: beszereztek olyan modern hadászati eszközöket, amelyekkel hatékonyan fel tudták venni a harcot a megszálló oroszokkal szemben.

Nézzük, melyek ezek az eszközök és miért váltak az ukrán ellenállás elengedhetetlen részévé.

Bayraktar TB2

A Bayraktar TB2 egy török gyártmányú harci drón, amit a Baykar nevű cég gyárt. A cég tulajdonosa, Özdemir Bayraktar eredetileg autóalkatrészek gyártásával foglalkozott, majd a Baykar átállt pilóta nélküli repülők fejlesztésére. Az alapító 2021-es halála után a fia, Selcuk Bayraktar vette át a cég irányítását. A Baykar régóta jó kapcsolatot ápol a török állammal, a Bayraktar Mini UAV kémdrónt például a kurdok elleni háborúban vetették be először. Fontos megjegyezni, hogy a Bayraktar Mini esetében egy kémdrónról beszélünk, aminek az elsődleges feladata a felderítés volt.

A Bayraktar harci drónok fejlesztése akkor indult meg, amikor a világ vezető drónhatalma, az Egyesült Államok megelégelte, hogy a törökök amerikai drónokkal ölik a kurdokat, ezért a gyártóknak megtiltották, hogy török ügyfeleknek adjanak el termékeket. Így kezdődött el a Bayraktar TB2 harci drón története, a török állam ugyanis a Baykart bízta meg azzal, hogy fejlesszenek ki egy hatékony megoldást az amerikai drónok pótlására.

A Bayraktar TB2-es az első kurdok elleni bevetésén több mint ötszáz embert ölt meg.

A Bayraktar drónok elsősorban az olcsóságuk miatt rendkívül népszerűek, egy eszköz ára nagyjából 1 millió dollárba kerül, ami kifejezetten kedvezőnek számít ezen a piacon. A TB2-ek szárnyfesztávolsága 12 méter, maga a drón teste 6,5 méter hosszú. A TB2-eket robbanómotor hajtja, egy tankolással pedig 27 órán át képes a levegőben maradni.

220 kilométer/órás végsebességre képes, az utazósebessége pedig 130 kilométer/óra. Egy Bayraktar TB2 egyszerre négy rakétát képes kezelni, ezek a rakéták lézerirányításúak. A drón működtetéséhez három ember szükséges, egy pilóta, egy lövész és egy parancsnok.

A Bayraktar harci drónokat az orosz-ukrán háború első szakaszában alkalmazták nagy sikerrel az ukránok, mert ekkor még csak kisebb, kevésbé védett katonai egységeket vettek célba velük, de a nagyobb, légvédelemmel felszerelt célpontok ellen valószínűleg már kevésbé lesznek hatásosak.

idézi Aaron Steint, a Foreign Policy Research Institute elemzőjét a 444.hu.

A közösségi médiában a Bayraktarról rengeteg videó kering, az ukránok rendszeresen posztolják a dróntámadások felvételeit. Akárhogy is, az eszközből valóságos hőst csináltak az ukrán oldalon, még himnuszt is írtak a tiszteletére.

Javelin

A Javelin egy amerikai gyártmányú tankelhárító, ami alkalmas lehet alacsonyan repülő célpontok megsemmisítésére is. Nagy előnye, hogy a kezelése mindössze 72 óra alatt megtanulható, és az irányításához sem kell különleges szaktudás.

A Javelin rakétáinak robbanófeje képes áttörni akár 800 milliméter vastag páncélzatot is, a szakértők szerint ez a teljesítmény elég lehet a legtöbb orosz tank kiiktatásához. 

A rendszer két részből áll, egy indítóegységből és egy rakétatartályból.

A Javelint elsütés után gyorsan, kevesebb mint egy perc alatt újra lehet tölteni és utána rögtön lehet is használni.

Ukrajna még a háború előtt az Egyesült Államoktól kapott Javelineket, amik nagyon hatékonynak bizonyultak a konfliktus első szakaszában. A Bayraktarokhoz hasonlóan hősként ünneplik a rakétavetőket, a Twitteren rengeteg videót tesznek közzé tankokat semlegesítő Javelin-csapásokról.

A Javelinek képesek a tankok és harckocsik páncélzatát szemből és felülről is áttörni. A rendszer által kilőtt rakéták képesek követni a célpontot, ezért a kezelő azt is megteheti, hogy egy lövés után rögtön fedezéket keres. A rendszer hatótávolsága meglehetősen nagy, legalább 2,5 kilométer, így viszonylag biztonságos távolból is lehet használni.

Stinger

A FIM-92 Stinger egy Javelinhez hasonlóan amerikai fejlesztésű légvédelmi rakétavető, aminek a hatótávja nem kevesebb mint 8 kilométer. A Stinger 3800 méteres magasságig képes célpontokat eltalálni. Ez a rendszer is két részből áll, egy indítóegységből és egy rakétából. A Stinger infravörös és ultraibolya követőrendszerének köszönhetően képes bemérni repülőket, helikoptereket vagy akár drónokat is.

Az előző két eszközzel ellentétben a Stingereket egyelőre ritkábban vetették be, mivel az orosz hadsereg kevésbé használja a légierejét, de az elemzők szerint ha erre sor kerül, akkor a Stingereknek eljöhet az idejük.

Az ukrán hadsereg állományában jelenleg 1000 darab Stinger rakétavető van, a többségüket a nyugati nagyhatalmak ajánlották fel az oroszok elleni harchoz.

Nyitókép: iStock / Getty Images

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#bayraktar#drón#stinger#javelin#ukrajna#hadsereg#hadászat

Címlapról ajánljuk