Külföld

„Nem készültek a vereségre” – egy ukrán kisváros megfutamította az orosz hadsereget

rtl.hurtl.hu

2022. március 18. 6:46

Volt egy eddig még alig ismert csata egy ukrán kisvárosnál, ahol egy maroknyi ukrán katona és helybéli önkéntes fontos győzelmet aratott a tankokkal támadó orosz hadsereg felett. 

Vozneszenszk város nevét eddig nem igazán lehetett hallani az elmúlt három hétben, amióta az orosz hadsereg megindította invázióját Ukrajna ellen, pedig a 35 ezer lakosú ukrán kisváros stratégiai fontosságú az oroszok számára. Onnan ugyanis könnyen elérhetik Ukrajna második legnagyobb atomerőművét, valamint elfoglalásával utat nyithatnának maguknak a kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros, Ogyessza felé.

A város elfoglalására tett orosz kísérlet azonban csúfos kudarccal ért véget. A várost védő ukrán katonák az önkéntes ukrán védelmi erők tagjai, valamint helyi vállalkozók segítségével egy kétnapos, eddig nem ismert csatában nem csak visszaverték az orosz támadást, hanem szinte teljesen megsemmisítették, és csúfos megfutamodásra kényszerítették az orosz egységeket.

A március 2-án és 3-án zajlott csata után a menekülő oroszok a támadásra használt 43 járműből harmincat hagytak hátra: tankokat, páncélozott csapatszállítókat, többcsövű rakétakilövőket és teherautókat. Valamint egy lelőtt Mi-24-es támadóhelikopter roncsait. 

Nagyjából 15 tankot és egyéb járművet működőképes vagy javítható állapotban vontatott el az ukrán hadsereg – írta beszámolójában a Wall Street Journal.

A saját fegyvereikkel fogjuk támadni az oroszokat

– mondta el a lapnak Vadim Domborovszkij, az ukrán hadsereg felderítőalakulatának parancsnoka.

„Nem számítottak arra, hogy ilyen erősek vagyunk”

Az orosz csapatok március 2-án érkeztek meg az ország déli részén található városhoz, ahol egy hídon átkelve eljuthattak volna az Ogyesszát az ország többi részével összekötő országúthoz, valamint a várostól északra található atomerőműhöz. A támadásban az ukrán fél becslése szerint nagyjából négyszáz orosz katona vett részt, akik egy részét helikopterrel dobták le a város délnyugati részére, miközben egy katonai konvoj délkeletről érkezett a településhez.


Az ukránok azonban már várták őket a főleg orosz anyanyelvűek által lakott településen, aminek lakosai nem adták meg magukat, és az ellenállást választották. Ahogy egyikük a France24-nek elmondta a csata után:

Ukrajna a miénk volt, a miénk, és a miénk is lesz. Semmi keresnivalójuk itt.

Az ukrán hadsereg azzal kezdte, hogy felrobbantották a várost délről és nyugatról körülölelő folyón átívelő hidat, valamint egy vasúti hidat. Majd a város 38 éves polgármestere, Jevenyi Velicskó helyi vállalkozókkal együttműködve felásatta a folyópartot, hogy a tankok és az orosz páncélozott járművek ne tudjanak átkelni rajta. Más üzletembereket, egy kőfejtő és egy építővállalat tulajdonosát pedig rávette, hogy zárják el az utcákat, hogy az orosz konvjot olyan helyre kényszerítsék, ahol könnyebben lehet tüzérséggel támadni őket – írta a Journal. 

Velicskó a lapnak elmondta:

Mindenki együttműködik a közös ellenség ellen. A saját földünket védjük.

Domborovszkij felhívta a figyelmet, úgy tudták visszaverni az orosz támadást, hogy nem volt egyetlen tankjuk sem, csak gránátvetők, Javelin amerikai tankelhárítók és a tüzérségi támogatás.

Az oroszok nem számítottak arra, hogy ilyen erősek vagyunk. Meglepte őket.

A Journal beszámolója szerint a hivatásos ukrán katonák az önkéntesekből álló védelmi erő embereivel együttműködve tudták szétlőni az orosz járműveket, és megfutamítani az orosz katonákat. Az önkéntesek felderítőként jelezték Viberen keresztül a tüzérségnek, hogy hol találhatóak az orosz tankok és egységek. Egyikük, egy szállítmányozási vállalat tulajdonosa a lapnak elmondta:

Mindenki segített, mindenki információkat osztott meg.

Nem készültek a vereségre

Az oroszok végül március 3-án el is menekültek a város környékéről, több mint 60 kilométernyire délre vonultak vissza, több ládányi lőszert, és működőképes járműveket hagyva maguk után. Az ukránok becslése szerint nagyjából száz orosz katona halt meg a támadásban, tíz katonát pedig egy közeli erdőben bujkálva fogtak el. 

Domborovszkij a Journalnak elmondta:

Az oroszok azt a parancsot kapták, hogy jöjjenek ide, foglalják el a várost, és várják a további utasításokat. Arra viszont nem volt parancsuk, hogy mit tegyenek, ha veszítenek. Erre nem számítottak.

Az ukrán hadsereg nem közölte, hogy mennyi katonájuk halt meg a csatában, de helyiek elmondása szerint többen is életüket vesztették, főleg az önkéntesek közül. Mellettük tíz civil halt meg a támadásban, ketten pedig később, amikor taposóaknákba ütköztek. 

A városban a támadás óta újra van áram, internet, gázszolgáltatás, élelmiszer a boltokban és pénz az ATM-ekben. A város polgármestere azonban a France24-nek elmondta, még nem nyugodtak meg. Tudják, hogy az oroszoknak szüksége van a városra, így készülnek a visszatérésükre.


Nyitókép: Egy kiégett orosz jármű Vozneszenszk városában. Fotó: YouTube/France24

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#vozneszenksz

Címlapról ajánljuk