Külföld

Alkotmánymódosítás és Ukrajna feldarabolása – ez az orosz ajánlat a békére

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 9:17

Kérdés, hogy az ukránok elfogadják-e a „nagyvonalú” orosz ajánlatot.

A törökországi Antalya városában csütörtökön délelőtt megkezdődött az orosz és az ukrán tárgyalások negyedik fordulója. Ezen már a két ország külügyminisztere is részt vesz, először azóta, hogy Oroszország lerohanta a független Ukrajnát. A házigazda maga a török elnök, Recep Tayyp Erdogan.

A mostani megbeszélés nem ígérkezik könnyűnek, ahogy a korábbiak sem, bár Oroszország tett némi „engedményt”. Vagyis, ahogyan arról a Telex is írt, már szó sincs arról, hogy „nácitlanítani” akarnák az ukrán vezetést, ahogyan arról sem, hogy az egész országot lefegyvereznék. A tervek szerint az agresszorok engednék, hogy a megválasztott ukrán elnök hatalmon maradjon, és nagyvonalúan lemondanának arról is, hogy egy bábkormányt ültessenek a helyére.

Cserébe az oroszok, a CNBC összesítése alapjén azt követelik, hogy Ukrajna ismerje el a 2014 óta orosz megszállás alatt lévő Krím félsziget, valamint az oroszok által felfegyverzett, és csak az oroszok által függetlenként elismert két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság önállóságát. Az ígéretek szerint ezen a ponton véget is érne a háború, és a támadók tiszteletben tartanák a megcsonkított Ukrajna területi integritását. Az oroszok mindezek mellett azt is szeretnék, hogy Ukrajna módosítsa az alkotmányát, és vegye bele, hogy az ország független, és nem csatlakozik a NATO-hoz.

Nyitókép: Cem Ozdel / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#szergej lavrov#dmitro kuleba

Címlapról ajánljuk