Külföld

Egy brit képviselő szerint a szegényeknek azért nincs mit enniük, mert nem tudnak főzni

rtl.hurtl.hu

2022. május 11. 21:00

Lee Anderson szerint 130 forintból is el lehet készíteni egy ebédet.

Még saját párttársát is kiakasztotta az a brit konzervatív képviselő, aki arról beszélt a Képviselőházban, hogy a szegényeknek azért nincs mit enniük, mert nem tudnak főzni, és nem tudják beosztani a pénzt.

Lee Anderson a beszédében arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy látogassanak el abba az élelmiszerbankba a választókerületében, ahol maga is szokott segédkezni. Azt mondta, amikor az emberek élelmiszercsomagért mennek oda, jelentkezniük kell egy főzőtanfolyamra és egy gazdálkodási tanfolyamra.

Megtanítjuk őket, hogyan kell olcsó és tápláló ételeket főzni. Harminc pennyből el tudunk készíteni egy napi ebédet

idézte a Guardian. Harminc penny nagyjából 130 forintnak felel meg. A képviselő mindebből azt a következtetést vonta le, hogy talán nincs is olyan nagy szükség az élelmiszerbankokra az Egyesült Királyságban.

Jack Monroe szegénységellenes aktivista az elhangzottakat a Twitteren így kommentálta:

Nem lehet ételt főzni a semmiből. Nem lehet olcsó élelmiszert venni a semmiből. Nem a képességekkel van gond, hanem azzal, hogy a konzervatívok 12 éve csökkentik a szociális támogatásokat. A lófasznak a négyzetgyöke is mindig lófasz marad, mindegy, hogy milyen szépen kockáztatják fel veled.

Anderson képviselőtársa, Stephen Crabb volt munka- és nyugdíjügyi miniszter szintén a Twitteren arról írt, hogy a konzervatívok hajlamosak hangsúlyozni a munka, a beosztás, a háztartás és az erős család fontosságát a nehézségek elleni küzdelemben, de sokakon ez sem segít, hogy kint legyenek a vízből. „A kormány sokat tett, de többre van szükség” – írta.

Karen Buck munkáspárti árnyékminiszter pedig arról beszélt, hogy vannak családok, ahol a sütőt sem merik bekapcsolni a növekvő energiaárak miatti félelmükben, és elképesztőnek tartja a felvetést, hogy a főzőtudásukkal lenne probléma, nem pedig az elmúlt 12 év kormányzati döntéseivel, amelyek súlyos szegénységbe taszították az embereket.

Illusztráció: Daniel Harvey Gonzalez/In Pictures via Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#szegénység#főzés#gazdálkodás#éhezés

Címlapról ajánljuk