Külföld

Egymásnak estek a román kormány pártjai a székely himnusz miatt

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 14:41

A vasárnapi hokimeccs óta áll a bál.

Romániában koalíciós vitát váltott ki, hogy a ljubljanai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai (nagyjából a csapat fele) a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt, írja az MTI.  A vasárnapi magyar-román jégkorongmérkőzés a magyar válogatott 4-2-es győzelmével végződött.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke azt kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki a román sajtó közlése szerint a nézőtér magyar szektorában nézte a mérkőzést. Tánczos – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte. Ő maga pedig a román válogatott legtöbb tagját adó csíkszeredai klub mezét viselte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közösségi oldalán közzétett keddi bejegyzésében Grindeanu nyilatkozatára reagált.

„Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül” – írta a miniszterelnök-helyettes. „Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak. A büntetést kezdeményező szállításügyi minisztert vajon felelősségre lehet vonni azért, hogy a vonaton a kalauz és az utas mit dalolászik?”

Hasonló szellemben reagált a képviselőházban Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője. Kifejtette: a székely himnusz olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Fontos, hogy megértsük (...) az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként” – írta.

A vasárnapi meccsel az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Digi24HD / YouTube

#Külföld#románia#magyarország#jéghoki#erdély#székely himnusz#koalíció#rmdsz

Címlapról ajánljuk