Külföld

EU: A szabad sajtó erőssebbé, demokratikusabbá és befogadóbbá teszi a társadalmat

rtl.hurtl.hu

2022. május 2. 19:05

Josep Borrell adott ki közleményt az EU nevében a sajtószabadság napjára.

„A szabad sajtó demokratikusabb, erősebb és befogadóbb társadalmat tesz lehetővé, és fontos szerepet játszik az emberi jogok védelmében és előmozdításában. Folytatjuk a küzdelmet a sajtószabadságért, és nem hátrálunk meg” – üzente Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtószabadság napján, az EU nevében kiadott nyilatkozatában.

A főképviselő arról írt: „miközben a sajtószabadság világnapját ünnepeljük, bátor újságírók, televíziós csapatok, riporterek, fotósok és bloggerek az életüket kockáztatva dolgoznak azért, hogy tájékoztassanak bennünket Oroszország Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agressziójáról.”

Szerinte az orosz fegyveres erők fenyegetéssel és erőszakkal próbálják megakadályozni azt, hogy a világ megtudja az igazságot a háborúról. Emlékeztetnek: az EU tudomása szerint már tíz ukrán és külföldi médiamunkás vesztette életét a harcokban.

Az újságírók jelentős mértékben hozzájárulnak az inváziót övező dezinformáció és információmanipuláció elleni küzdelemhez. Döntő szerepet játszanak annak biztosításában, hogy ezek az atrocitások ne maradjanak büntetlenül. A tettesek felelni fognak cselekedeteikért

– írja.

Ahogy arról a Reggeli is beszámolt, az Ukrajnában tudósító újságírók roppant nehéz körülmények között dolgoznak, gyakran az országot is nehezükre esik elhagyni.


Nyitókép: Orbán Viktor fogadja az akkor még spanyol külügyminiszter Josep Borrellt a Parlamentben 2018. december 17-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

#Külföld#josep borrell#sajtószabadság#eu#nyilatkozat#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk