Külföld

Orosz zsoldost fogtak Maliban, ahol hivatalosan tagadják Putyin árnyékhadseregének jelenlétét

rtl.hurtl.hu

2022. április 25. 16:28

A szaharai országban magyar honvédek is szolgálnak.

Maliban dzsihadisták saját közlésük szerint elfogták a Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás egyik zsoldosát – ismertette hétfőn az Iszlámot Muszlimokat Támogató Csoport (GSIM) nevű mali dzsihadista milícia.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges milícia közlése szerint a zsoldost még április elején ejtették fogságba a nyugat-szaharai ország központi Ségou régiójában. Úgy tudni, a férfi a mali kormányerők egyik bevetésén vett részt Moura településén. A dzsihadisták szerint a művelet során ártatlan civilek százai vesztették életüket.

Az orosz Wagner-csoportról hosszabban is írtunk. A zsoldosokból álló magánhadsereget jellemzően ott vetik be az orosz kormány és állami vállalatok, továbbá oligarchák érdekében a világban, ahol az orosz hadsereg hivatalosan nem akar beavatkozni, azonban katonai erőt kíván bevetni saját politikai, gazdasági és stratégiai céljai érdekében. Emiatt jelentek meg a Wagner-katonák az elmúlt évek során többek között Venezuelában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szíriában, Líbiában, Maliban, illetve 2014-ben a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán a Donbaszban.

Mali vezetése tagadja, hogy az orosz biztonsági magánvállalkozás emberei jelen lennének az országban. A mali junta mindössze orosz katonai kiképzők jelenlétét ismeri el.

Az afrikai ország hadserege már egy évtizede küzd az iszlamista lázadókkal, akik az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetekhez kötődő csoportokba szerveződve az elmúlt években kiterjesztették uralmukat a szomszédos Burkina Faso és Niger területére is. Franciaország februárban bejelentette, hogy befejezi terrorellenes misszióját nyugat-afrikai országban, miután a párizsi kormánynak megromlottak a kapcsolatai a bamakói katonai vezetéssel, amely ennek nyomán Oroszországgal kötött kétoldalú együttműködési megállapodást.

Maliban, illetve a szomszédos Nigerben magyar katonák is szolgálnak: a Magyar Honvédség a francia haderővel együttműködve, a Barkhane-művelet részét képező Takuba alkalmi harci kötelékben vállal szerepet. A magyar katonák feladata a tanácsadás, harctéri mentorálás és támogatás. A misszióban legfeljebb 80, váltási időszakban maximum 160 fő és eszközeik, felszerelésük, fegyverzetük vesz majd részt, 2023. december 31-ig.

Nyitókép: Feltételezhetően a Wagner-csoporthoz tartozó orosz biztonsági erők, ruandai katonákkal együtt Faustin-Archange Touadera közép-afrikai köztársasági elnök választási gyűlésén Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában 2020. december 25-én. – Fotó: Getty Images

#Külföld#wagner-csoport#mali#zsoldos#orosz

Címlapról ajánljuk