Külföld

Zelenszkij húsvéti üzenete: Ne süteményt, hanem fegyvereket küldjetek

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 14:49

Az ortodox húsvét alkalmából üzent az ukrán elnök.

Nem ajándékokat és süteményeket, hanem konkrét dolgokat, konkrét fegyvereket várunk, mondta vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ortodox húsvéti misét követően közzétett videóüzenetében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapra tervezett kijevi látogatására célozva.

Azt mondta: szeretettel várják a látogatókat, „de nem azért, hogy csak szelfiket csináljanak”.

Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel.

Az amerikai miniszterek látogatását Zelenszkij jelentette be előző nap, a hírt pedig Fehér Ház mostanáig nem erősítette meg. A Le Figaro című francia napilap vasárnap beszámolt arról, hogy Zelenszkij a hét végén ismét találkozót sürgetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal, a háború befejezése érdekében.

„Az, aki elkezdte ezt a háborút, abba is tudja hagyni” – mondta az elnök szombaton, egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatóján: ő „nem fél találkozni” Putyinnal, ha ez segít a harcok lezárásában.

Elmondta továbbá azt is, hogy megszakítják a Moszkvával folyó tárgyalásokat, amennyiben az orosz erők behatolnak a délkelet-ukrajnai Mariupolban lévő, a város védelmének utolsó bástyáját jelentő Azovsztal acélműbe vagy „álnépszavazást” írnak ki Herszon megyében. Szombaton közzétett ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben. Az itteni helyzetről az RTL Híradó is készített riportot:

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Facebook

#Külföld#zelenszkij#húsvét#üzenet#fegyver#usa#putyin#mariupol

Címlapról ajánljuk