Külföld

Az amerikaiak is segíthettek a Moszkva cirkáló elsüllyesztésében

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 12:25

A rakéták indításánál az ukránoknak tudniuk kellett, hol található az ellenséges hajó, a térségben pedig éppen egy amerikai felderítő gép repült.

Április 14-én süllyedt el az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva cirkáló. Ukrajna szerint két, saját fejlesztésű Neptun rakétát indítottak a hajó ellen, az oroszok csak arról számoltak be a katasztrófa után, hogy a hajón tűz ütött ki, majd vontatás közben süllyedt el, a személyzetet pedig kimentették.

A hvg.hu vette észre a brit Times cikkét, amely szerint a térségben jelen volt az amerikai haditengerészet P-8 Poseidon felderítő repülőgépe is. 

Ez magyarázhatja a sikeres ukrán csapást, a Neptun rakéták ugyanis csak repülésük legvégén kapcsolják be saját radarjukat a célra vezetéshez. Az indításhoz tehát tudni kell, hol található az ellenséges hajó.

A Poseidon azt is meg tudja állapítani, hogy az ellenséges egység radarjai, egyéb rendszerei működnek-e. A Moszkva esetében ez erősen kérdéses, mert elvileg képes lett volna védekezni a Neptun rakéták ellen.

Az amerikaiak nem nyilatkoztak a küldetésükről.

Nyitókép: Burak Akay/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#moszkva hadihajó#cirkáló#oroszország

Címlapról ajánljuk