Külföld

Hiteles fotókon az ukránok által elsüllyesztett orosz hadihajó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 18. 11:08

A súlyosan megrongálódott Moszkva rakétás cirkálóról egy közelben lévő hajóról készült fotó, még azelőtt, hogy elsüllyedt volna.

Vasárnap került nyilvánosságra az első hiteles fénykép az orosz Fekete-tengeri Flotta pár nappal ezelőtt elsüllyedt hadihajójáról, a Moszkva rakétás cirkálóról. A hajó megtámadásáról az ukrán hadsereg számolt be elsőként, azt állítva, hogy két Neptune típusú, hajók ellen kifejlesztett cirkálórakétával találták el a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajóját, súlyos károkat okozva benne.

A Moszkva, a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója

Ezt az orosz hadvezetés tagadta, állításuk szerint más okból ütött ki tűz a fedélzeten, aminek következtében lőszerek robbantak fel, és okoztak károkat a hajón. Az orosz tájékoztatás szerint a legénységet az utolsó emberig sikerült kimenekíteni. Csütörtökön aztán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a hajó a viharos tengeren elsüllyedt, miközben kikötőbe akarták vontatni, azt azonban továbbra sem ismerték el, hogy a hajót ukrán rakéták találták volna el.

A hétvégén kezdett terjedni a közösségi médiában az alábbi fotó, amin minden kétséget kizáróan a Moszkva látható, valamikor a támadás után, de még az elsüllyedés előtt:


A fényképről jól beazonosítható, hogy a Moszkva látható rajta, jócskán a bal oldalára dőlve. A fotó egy közeli hajóról készült, nagy valószínűséggel a támadás után nem sokkal, amikor a hírek szerint a Moszkva a közelben járó hajóktól segítséget kért. A támadás utáni időszakról árulkodik az is, hogy még sűrű fekete füsttel ég a hajó, sőt, lángok is láthatók a fő hajótorony aljában. A hajó mögött, takarásban egy másik hajó is kivehető, ami két vízsugárral próbálja oltani a lángokat.


Ami az ukrán és orosz állításokat illeti:

  • A hajótest sérülései alapján nyilvánvaló, hogy két találat érte a hajót, nagyjából a rakéták tubusai mögötti részen, a vízvonal fölött, a hajtótest felénél-harmadánál. A füstölő rész alatt látható is a két becsapódás nyoma.
  • Az is megfigyelhető, hogy a hajó zárt mentőkabinjai hiányoznak, senki nem látható a fedélzeten, tehát a legénység egy részét valóban sikerülhetett evakuálni.

John Konrad hajókapitány, hajótüzek szakértője Twitteren hosszan elemezte a kép alapján a lehetséges helyzetet. Konrad szerint a Moszkva a kép készültekor még viszonylag távol állt a süllyedéstől: bár a hajó jelentős mértékben veszített a felhajtóerejéből, és balra dőlt, a fedélzet még bőven stabilan a vízszint fölött volt ekkor. Az időjárás sem volt még ekkor vészes, a tenger viszonylag nyugodtnak tűnik a fotón. Konrad szerint ekkor még úgy tűnhetett, hogy a hajó megmenthető.


Időközben még egy fotó jelent meg az interneten, ami szintén a fekete füsttel égő hadihajó látható:


Az orosz védelmi minisztérium pénteken egy olyan videót tett közzé, amelyen állítólag a Moszkva hadihajó legénysége látható, amint Nyikolaj Jevmenov admirálissal, a haditengerészet főparancsnokával találkoznak Szevasztopolban. 


A katonai eseményt bemutató videóhoz nincsen hang, vagy kommentár, így részletek sem derültek ki az esetleges veszteségekről. Az sem megállapítható, hogy a felvétel mikor készült, a videón pedig mindössze legfeljebb 100-120 tengerész látható, miközben az elsüllyedt Moszkván több mint ötszázan szolgálhattak. Egyes független orosz lapértesülések szerint legalább negyven orosz tengerész vesztette életét.  

A fentiek alapján több mint valószínű, hogy az ukrán hadsereg joggal könyvelheti el magának az orosz flotta egyik legfontosabb hajójának megsemmisítését, miközben az orosz inváziós erők súlyos, frusztráló presztízsveszteséget szenvedtek a Moszkva elsüllyedésével.

#Külföld#orosz-ukrán háború#moszkva#hadihajó#kígyó-sziget#haditechnika

Címlapról ajánljuk