Külföld

Videón az elsüllyedt Moszkva cirkáló legénysége

rtl.hurtl.hu

2022. április 17. 10:47

Sok kérdést vet fel az orosz védelmi minisztérium videója.

Az orosz védelmi minisztérium tette közzé azt a hang nélküli videót, amelyeken a Moszkva hadihajó legénysége látható. A BBC kiemeli: a hivatalos felvételeken tengerészek nagyobb csoportja látható a krími kikötővárosban, Szevasztopolban. A katonákkal a haditengerészet főparancsnoka, Nyikolaj Jevmenov tengernagy találkozott. 

A Moszkva cirkáló az orosz a Fekete-tengeri flotta zászlóshajója volt, a hajó elsüllyedése a sajtó szerint igazi csapás volt az orosz közhangulatra. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön késő este jelentette be, hogy a Moszkva elsüllyedt a viharos tengeren, miután felrobbanó lőszer okozott tüzet a hajón. Ukrajna azt állította, hogy két Neptun-rakétával süllyesztették el a cirkálót. 


Oroszország akkor azt közölte, hogy a legénységet a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Szevasztopolba szállították. A mostani az első alkalom, hogy bármilyen bizonyítékot szolgáltattak a tengerészek túlélésére. Ugyanakkor nagyon sok a kérdőjel: a katonai eseményt bemutató videóhoz nincsen hang, így részletek sem derültek ki az esetleges veszteségekről. Az sem megállapítható, hogy a felvétel mikor készült. 

A videó végén bejátszanak egy interjút, ebben Jevmenov elmondja: a tisztek és a legénység jelenleg a szevasztopoli bázison tartózkodnak, a haditengerészetnél folytatják szolgálatukat.

Oroszország nem számolt be a Moszkva elsüllyedésének áldozatairól, azonban a Reuters által idézett, meg nem nevezett amerikai tisztviselő szerint Washington úgy véli, hogy voltak halálos áldozatok. Ukrajna pedig azt állítja, hogy a hajó kapitánya, Anton Kuprin a fedélzeten halt meg, de a BBC ezt nem tudta ellenőrizni.

Nyitókép: Orosz Védelmi Minisztérium / YouTube

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#moszkva

Címlapról ajánljuk