Külföld

Elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta büszkesége

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 14. 23:26

Az ukrán hadsereg szerint ők lőtték ki a Moszkva nevű cirkálót, az orosz védelmi minisztérium ezt tagadta, azt állítva, hogy tűz ütött ki a fedélzeten. Este érkezett a hír: a sérült hadihajót kikötőbe akarták vontatni, de út közben elsüllyedt.

Az orosz-ukrán háború ötvenedik napján a legtöbbeket izgalomban tartó hír volt, hogy mi a helyzet a Moszkva nevű orosz hadihajóval. Szerda első háborús híre ugyanis az volt, hogy az ukrán védelmi minisztérium azt közölte, két Neptune cirkálórakétával eltalálták az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, súlyos károkat okozva a Moszkva nevű rakétás cirkálónak. Ukrán oldalról ezután villámgyorsan terjedni kezdett, hogy a hadihajó felrobbant, sőt el is süllyedt.

Az orosz védelmi minisztérium mindezt tagadta, sőt még azt sem voltak hajlandók elismerni, hogy egyáltalán ukrán fejlesztésű, hajók ellen bevethető robotrepülőgépek találták volna el az Fekete-tengeri ukrán kikötővárosokat támadó orosz flotta kulcsfontosságú hajóját. Az oroszok szerint tűz ütött ki a fedélzeten, a keletkezett tűzben lőszerek robbantak fel, ami súlyosan megrongálta a hajót. A legénységet sikerült az utolsó matrózig evakuálni a súlyosan megrongálódott hajóról.

Nap közben több meg nem erősített hír is napvilágot látott a hajó sorsával kapcsolatban. Ezeket lehetetlen volt független forrásokból ellenőrizni. A különféle internetes platformokat elöntötték a videók és fotók, amikről azt állították, hogy a megtámadott hajó látható rajtuk. Ezek, talán egyetlen, egy hajnalban, éjjellátó kamerával készült videó kivételével, mind nagyon hamar hamisnak bizonyultak.


A hajó pozíciójáról nagyon kevés információ látott napvilágot. A térségről nem készültek használható műholdképek a rossz időjárás miatt, de még az amerikai védelmi minisztérium is széttárta a kezét: fogalmuk sincs pontosan mi történt, merre jár, milyen állapotban lehet a hajó.

Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a cirkáló továbbra is úszóképes maradt, fő rakétafegyverzete sem sérült meg, és intézkedtek a cirkáló kikötőbe vontatása érdekében. A legvalószínűbbnek az tűnt, hogy az oroszok Szevasztopol kikötőjébe vontatják javításra.

Az egész napos bizonytalanságra az orosz védelmi minisztérium csütörtök késő este tett pontot. A Ria és Tassz orosz hírügynökségek által lehozott hivatalos orosz közlemény szerint a Moszkva rakétás cirkáló vontatás közben elsüllyedt. A közlemény továbbra is kitart amellett, hogy a hajó sérüléseit a tűz következtében felrobbant lőszerek okozták. Ezek olyan súlyosan megrongálták a hajótestet, hogy a viharos tengeri körülmények elvesztette stabilitását, és a vontatás kudarcot vallott. A közlemény újfent leszögezte, hogy minden matrózt sikerült evakuálni. A legénység pontos száma nem ismert, de több mint ötszázan lehettek a hajón.

A Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója volt, elvesztése súlyos presztízsveszteséget jelent az orosz haditengerészet számára. A hajó 1983-ban állt szolgálatba Szlava néven, és 1996-ban kapta jelenlegi nevét. Az 1164 Atlant típusú cirkáló fő csapásmérő fegyverzete 16 darab P-1000 Vulkan robotrepülőgép indító vetőcső volt. 


A Moszkva volt egyébként az az orosz hadihajó, aminek a legénységét a háború elején a Kígyó-sziget ukrán védői elküldték a fenébe, amikor megadásra szólították fel őket. Sokáig úgy tűnt, az oroszok mindenkit megöltek, de kiderült, életben vannak. Sőt, azt a katonát, aki a szállóigévé vált, „orosz hadihajó, menj a f.szba” felkiáltással közölte, hogy nem adják meg magukat, végül ki is tüntették.

#Külföld#orosz-ukrán háború#haditechnika#moszkva#hadihajó#kígyó-sziget

Címlapról ajánljuk