Külföld

Így ásták ki az oroszok a tömegsírokat Mariupol közelében

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 6:10

Műholdfelvételeken látni, hogy a várostól 20 kilométerre fekvő falu mellett, hogyan lesz egyre több és több tömegsír.

Az ukrán hatóságok szerint a Mariupol ostromában meggyilkolt több száz civil holttestét az oroszok egy közeli falu, Manhus temetője mellett ásott tömegsírba temették – írta meg a CNN. Mindezt a területről készült műholdfelvételeken is látni. A Maxar Technologies nevű vállalat által közölt képek szerint március végén kezdtek a megszállók gödröket ásni a falu temetője mellé, majd ahogy múlt az idő, egyre több és több sírt lehetett felfedezni. A folyamatot az oldal tetején lévő videóban is megnézheti. 

Vagyim Bojcsenko mariupoli polgármester csütörtökön arról beszélt, hogy több mint 20 ezer civil – nők, gyerekek, idősek – halt meg a város utcáin az ellenséges tüzérség és a légicsapások miatt. Azt is mondta, hogy a tömegsírokat egy elkerülő út mellett ásták az oroszok.

Van egy mező a temető közelében, és ezen a mezőn 30 méter hosszú gödrök vannak, és ezekbe temetik el őket, teherautókkal hozzák a halottakat, és bedobálják őket

– mondta.

Közben az oroszokkal szövetséges csecsen harcosok egy újabb videót tettek közzé arról, hogy egy égő épület előtt ünneplik Mariupol elpusztítását, és ahogyan fogalmaznak, „felszabadítását”. Ezt a Guardian tudósítása alapján a Telex szúrta ki


Az ilyesmit azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, a csecsenek ugyanis már vagy két tucatszor állították, hogy elfoglalták a várost, és egyelőre most sem lehet még kijelenteni azt, hogy ez sikerült nekik. A Guardian cikke megjegyzi, hogy akik most Mariupol pusztulását ünneplik, azoknak a szülei valószínűleg még harcoltak a megszálló oroszok ellen Csecsenföldön, és élénken emlékeznek arra, hogyan rombolták kétszer is porig a térség fővárosát, Groznijt. Erről korábban az rtl.hu készített képes összeállítást, amit itt tudnak megnézni.

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#mariupol#csecsen#ostrom#tömegsír

Címlapról ajánljuk