Külföld

Videó: gránátokkal, gépfegyverrel támadják a csecsenek Mariupol pincerendszereit

rtl.hurtl.hu

2022. április 13. 12:50

Ramzan Kadirov egyelőre meg nem erősített videója szerint a csecsen harcosok felszerelése nem igazán korszerű.

Kevin Rothrock, a Meduza újségírója Twitteren osztotta meg azt a videót, amelyet állítólag Ramzan Kadirov csecsen vezető hozott nyilvánosságra és Mariupolban vették fel. A csaknem kétperces felvételen lövések láthatóak, illetve szűk lépcsőházakban lévő katonák. Az újságíró meg is jegyzi: sok gránátot lehet látni és sok Allahhoz szóló felhívást lehet hallani, de mást nagyon nem. „Csecsenföld diktátora 26 alkalommal állította a város küszöbön álló bukását” – teszi hozzá.


A videót érdemes fenntartásokkal kezelni, mert korábban többször is kiderült, hogy a csecsenek ellenséges jelenléttől megtisztított területen készítettek hasonló felvételeket, nem pedig a harcok közben. A Portfolio cikkében megjegyezte: jól látható, hogy a csecsen harcosok nincsenek felszerelve éjjellátó készülékekkel, helyette fegyverlámpákkal próbálnak harcolni, ami őket is könnyen észlelhetővé teszi az ukrán védők számára. Az nem világos, hogy az ukrán oldalnak milyen a felszereltsége ezekből az eszközökből.

Híradások szerint a végső harcok folynak a harcokban szinte teljesen megsemmisült Mariupol ellenőrzéséért. A megmaradt ukrán védők elsősorban az Azovsztal-üzem területén alakítottak ki védekező pozíciókat, ezen belül is az üzem alatt található, több emelet mély pincerendszerben húzták meg magukat. Az orosz erők nemrég megkezdték a pincerendszerek ostromát, elképzelhető, hogy a videó valóban egy ilyen bevetésen készült. 

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ramzan kadirov#csecsen#ukrajna

Címlapról ajánljuk