Külföld

Egy 23 éves ukrán nő elautózott az ostrom alatt álló Mariupolba, hogy megmentse a szüleit

rtl.hurtl.hu

2022. április 22. 15:45

Anastasia Pavlova oda ment, ahonnan mások fejvesztve menekülnek.

Miközben az orosz erők bekerítették és teljes erővel rakétázták Mariupolt, egy 23 éves ukrán nő nem mindennapi tettet hajtott végre: kimenekítette a városban ragadt szüleit az ostromlott városból.

Ne gyere

– mondta Anastasia Pavlolva édesanyja, mikor a lány azt mondta a szüleinek, hogy megmenti őket. Az emberfeletti bátorságra valló utazásra március végén került sor, a háború ötödik hetében. 

A városból nagyon veszélyes útvonalakon lehetett csak kijutni, több út is aknamezőkön át vezet Mariupolig, nem véletlen, hogy a menekülőket rendszerint az ukrán hadsereg navigálja, hogy milyen szakaszokat érdemes használni. Ráadásul az elmúlt hetekben sokszor lehetett arról hallani, hogy az előzetesen leegyeztetett evakuációs útvonalakat is rendszeresen lőtte az orosz hadsereg.

Pavlolva ilyen és ehhez hasonló körülmények között indult el, hogy kimentse a szüleit a földi pokolból.

A nő bérelt egy furgont és maga mellé egy sofőrt, hogy ne egyedül kelljen megtennie az „utat a pokolba”, ahogy ő nevezi.

Amikor elindult, már egy ideje nem tudta felvenni a kapcsolatot a szüleivel, ezért fogalma sem volt, hogy egyáltalán életben találja-e őket. Nem sokkal a kijárási tilalom előtt értek Mariupolba, ami úgy nézett ki, mintha épp az apokalipszis zajlana.

Körülöttünk égtek az autók, a tankok, a házak porig voltak rombolva, az emberek, akikkel találkoztunk üres tekintettel nézték az autónkat.

– mondta Pavlolva.

A lány és a sofőr megpróbáltak átjutni a belvároson, de akkor is heves harcok folytak, így inkább kerülőúton próbáltak eljutni a szülőkhöz. Pavolva azt mondta, hogy a városban ragadt civileket az orosz hadsereg Oroszországba, a Rosztovi régióba és a kelet-ukrajnai, de oroszpárti szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeckbe viszik.

A második Mariupolban töltött napon végül sikerült eljutni a lány szüleihez, akik még éltek, de állításuk szerint már fel voltak készülve a legrosszabbra.

Pavlova anyja, Oksana a lányát igazi hősnek nevezi, a környéken is elterjedt a híre, hogy a lány eljött az ostrom alatt álló városba, hogy megmentse a szüleit. A gyors és kapkodós pakolás után beültek a furgonba, és a családtagok mellett még magukkal vittek négy embert.

Pavlolva történetét a BBC írta meg, a lap riportjában a lány által készített képeket is közölték.

Nyitókép: illusztráció / Leon Klein / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#mariupol

Címlapról ajánljuk