Külföld

Johnson: Az ukránok feladhatják a Krímet, Putyin meg egy krokodil

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 7:14

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Ukrajnáról szóló béketárgyalások valószínűleg kudarcot vallanak, miközben a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel olyan egy megbeszélés, mint egy krokodillal. 

Mintha krokodillal alkudozna az ember, amelyik a lábad a fogai között tartja – így jellemezte Boris Johnson brit miniszterelnök, milyen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni. Egyben kiemelte, hogy létfontosságú, hogy a Nyugat folytassa Ukrajna felfegyverzését. A miniszterelnök akkor beszélt erről, amikor Indiába tartott, hogy Narendra Modi miniszterelnökkel tárgyaljon, melynek során arra fogja buzdítani kollégáját, hogy szüntesse meg semlegességét az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Nagyon nehéz elképzelni, hogy az ukránok hogyan tárgyalhatnának most Putyinnal, tekintettel a jóhiszeműség nyilvánvaló hiányára

– mondta Johnson újságíróknak. Szerinte az oroszok stratégiája az, hogy megpróbálnak minél nagyobb területeket elfoglalni Ukrajnától, és utána az erő pozíciójából, kvázi győztesként tárgyalnának.

Johnson arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta neki, bízik abban, hogy ki tudják szorítani az orosz csapatokat Kelet-Ukrajnából, de valószínűleg nem fogják visszafoglalni a Krímet, amelyet Oroszország nyolc évvel ezelőtt foglalt el.

Az ukrán elnök, ha jól értettem, sokat beszélek vele, valójában azt szeretné, ha az orosz erőket ki tudnák űzni a Donyeckben és Luhanszkban meglévő állásaikból. Ez tehát egy elég maximalista álláspont, de a Krímről nem ilyen maximalisták

– mondta. Szerinte Putyin elnök világossá tette, hogy még több ukrán területet akar elfoglalni, és ezután újabb támadást indíthat az ország fővárosa, Kijev ellen.

Nyitókép:  Stefan Rousseau / PA Images via Getty Images

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#boris johnson#donbasz#vlagyimir putyin#krokodil

Címlapról ajánljuk