Külföld

Oroszország és a burkatilalom is szóba került a francia elnökjelöltek vitáján

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 6:43

Emmanuel Macron szerint polgárháborút robbantana ki Marine Le Pen, ha a külvárosokban a burkát viselő nők után szaladgálnának a rendőrök.

Négy nappal a franciaországi elnökválasztás második fordulója előtt, szerdán este vitázott a két jelölt, Emmanuel Macron jelenlegi államfő és kihívója, a szélsőjobboldali Marine Le Pen.

A Reuters beszámolója szerint Marine Le Pen kijelentette, hogy betiltja a muszlim nők arcát eltakaró fátylak viselését közterületen.

Szerintem ez egy egyenruha, amit az iszlamisták kényszerítenek rájuk, és azt gondolom, hogy a fiatal nők többségének nincs választása, hogy viseli-e

– mondta, mire Emmanuel Macron így válaszolt:

Polgárháborút fog ezzel kirobbantani a külvárosokban, Le Pen asszony. Hány rendőr kell majd ahhoz, hogy a nők után szaladjanak, érvényt szerezve a burkatilalomnak?

Marine Le Pen arról is beszélt, hogy bárhol jár az országban, mindenütt azt mondják neki, hogy nem bírják tovább: meg kell oldani a szabályozatlan bevándorlás problémáját. Szerinte népszavazást kell tartani a kérdésben, hogy a franciák választhassák meg, ki jön, ki marad és ki távozik. „Ön kizárólag a félelemből és a haragból él, Le Pen asszony” – válaszolt a felvetésre Emmanuel Macron, hozzátéve, hogy egy népszavazás semmin nem változtatna, a bevándorlás kérdése a többi országgal való együttműködéstől függ.

Emmanuel Macron a vitában elzárkózott az adóemeléstől, és a francia államadósságot sem növelné, sőt, elkezdené annak visszafizetését a következő öt évben. Ehhez a nyugdíjkorhatárt növelné, 2031-ig 65 évre. Marine Le Pen ugyanakkor kijelentette, hogy mindenki, aki húszéves kora előtt elkezd dolgozni, hatvanévesen nyugdíjba mehet, ha ő lesz az elnök.

Szóba kerültek az Oroszország elleni szankciók is. Marine Le Pen azt mondta, egyedül a gáz- és olajembargót nem támogatja, mert azok valójában nem okoznak kárt Oroszországnak, a franciáknak viszont jelentős mértékben. Emmanuel Macron erre azzal válaszolt, hogy ellenfele Vlagyimir Putyintól függ, orosz banktól vett fel hitelt.

Más vezetőkkel ön nem beszél, és amikor Oroszországgal beszél, a bankárával beszél, ez a probléma

– mondta.

Az elnökválasztás első fordulóját Emmanuel Macron nyerte a szavazatok 27,6 százalékával. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője 23,41 százalékot kapott. Még februárban derült ki, hogy Marine Le Pen a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő MKB Banktól kapott több mint tízmillió eurós hitelt a kampányához.

Nyitókép: Chesnot/Getty Images

#Külföld#franciaország#francia elnökválasztás#vita#emmanuel macron#marine le pen

Címlapról ajánljuk