Külföld

Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 5:51

A második fordulóban a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnökével kell megküzdenie

Az öt évvel ezelőtti eredményhez hasonlóan ismét Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen jutott be a francia elnökválasztás második fordulójába – jelentette az MTI. 97 százalékos feldolgozottság mellett a hivatalban lévő államfő a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, a Nemzeti Tömörülés elnöke pedig 23,41 százalékát. Az elnökválasztás második fordulóját április 24-én tartják.

Harmadik helyen 21,95 százalékkal a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon végzett. A belügyi tárca adatai szerint Éric Zemmour, a radikális publicistából lett szélsőjobbos politikus 7,05 százalékot, a jobbközép Valérie Pécresse 4,79 százalékot, Yannick Jadot zöldpárti jelölt 4,58 százalékot, Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere pedig 1,73 százalékot szerzett.

Azok a jelöltek, akik nem jutottak be a második fordulóba, szinte kivétel nélkül bejelentették, kit támogatnak majd. Jadot, Hidalgo, és Pécresse példásul Macront, Zemmour pedig Le Pent. A harmadik legtöbb szavazatot kapó Mélenchon még nem mondta meg, kit támogat, mivel előtte szeretne konzultálni a szavazóival. Az, hogy ki mellé áll, egyáltalán nem mellékes, hiszen pár százalékponttal csúszott le csupán a továbbjutásról. Mindenesetre annyit már tudni, hogy választóit arra kérte, 

semmiképpen se szavazzanak majd Le Penre.

Az esélyek tehát egyelőre Macron győzelme mellett szólnak, és erre jutott az Ifop közvélemény-kutató cég is. Becslése szerint a második fordulóban Macron 51-49 arányban fogja legyőzni a szélsőjobboldali Le Pent.

Nyitókép: Aurelien Meunier / Getty Images

Címlapról ajánljuk