Külföld

Négyszázezer dollárt kap a professzor, aki nem volt hajlandó nőként megszólítani egy transz diákot

rtl.hurtl.hu

2022. április 20. 20:24

Megsértették a szólásszabadságát egy amerikai fellebbviteli bíróság szerint.

Az Egyesült Államok Ohio tagállamának egyik állami egyeteme beleegyezett, hogy 400 ezer dollár kártérítést fizessen egyik professzorának, akit megrovásban részesített – írta a Guardian. Nicholas Meriwether, a dél-ohiói Shawnee State University filozófiaprofesszora még 2018-ban „uram”-nak szólított egy transznemű diákot, amikor az órán felemelt kézzel jelentkezett.

Az egyetem ezután vizsgálatot indított, és megállapította, hogy Meriwether „ellenséges környezetet” teremtett az előadóteremben.

Emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették Meriwethert, amelynek értelmében az egyetem diszkriminációellenes politikájának megsértése miatt elbocsáthatják vagy fizetés nélkül fel is függeszthetik.

Ezután Meriwether azt a lehetőséget ajánlotta fel az egyetemnek, hogy minden hallgatót az általa választott nem szerint szólít meg, de előtte nyilatkozatot tesz arról, hogy ezt kényszerből teszi. Azt is felajánlotta, hogy nemi megjelölés nélkül, csak a hallgató által preferált elő- vagy utónévvel hivatkozik az adott hallgatóra. Azonban az egyetem mindkét lehetőséget visszautasította.

Meriwether ezután beperelte az egyetemet, de egy szövetségi kerületi bíróság elutasította az ügyét. 2020-ban azonban az Egyesült Államok hatodik körzetének fellebbviteli bírósága úgy döntött, hogy Meriwether perelheti az iskolát. Arra hivatkoztak, hogy „az amerikai egyetemek hagyományosan a szellemi sokszínűség és az akadémiai szabadság jelképei, ahol ellentmondásos eszméket vitatnak meg és vitatnak meg”. A bírók közül kettőt még Donald Trump elnök jelölt.

A testület visszaküldte a pert az alsóbb fokú bíróságnak, ahol Meriwether azzal érvelhetett, hogy megsértették a szólás- és vallásszabadsághoz való jogát, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogát. Az egyetem ezután egyezett bele a kártérítés fizetésébe.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#kártérítés#egyesült államok#transznemű#professzor#egyetem

Címlapról ajánljuk