Külföld

A biztonsági érzékelők átállítása okozhatta az orlandói vidámparkban lezuhant fiú halálát

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 15:06

A szabadesés-torony csak akkor tudott elindulni, ha a szenzorok azt jelezték, hogy mindenki biztonságban van.

Tragikus baleset történt március végén egy orlandói vidámparkban. Egy 14 éves fiú meghalt, amikor kiesett a szabadesés-toronyból, ami 130 méter magasságba lövi ki a rajta ülőket, majd átfordítja őket és 120 km/órás sebességgel zuhannak a föld felé. Az utasokat biztonsági heveder védi, hogy ne zuhanjanak ki az ülésekből. Mint arról korábban írtunk, már a szerkezet indulásakor sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben a szerencsétlenül járt fiú biztonsági övével.

A HuffPost azt írja, hogy az eset vizsgálata során kiderült: az üzemeltető két ülésen is szándékosan átállította a hevederek biztonsági szenzorait. Ez a gyártó előírásaival ellentétesen történt, vélhetően azért, hogy nagyobb termetű emberek is használhassák a szabadesés-tornyot. A szerkezet csak akkor tud elindulni, ha az érzékelők jelzik, hogy mindenki biztonságban van, a szenzorok átállítása miatt azonban ez a túl laza hevederekkel is lehetséges volt.

Kiderült az is, hogy a szabadesés-toronyra legfeljebb 130 kg súlyú emberek szállhatnak fel, bár ezt a korlátozást az orlandói vidámparkban nem jelezték. Az elhunyt fiú 136 kg súlyú volt.

A szabadesés-tornyot a tragédia óta lezárták.

Nyitókép: Stephen M. Dowell/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images

#Külföld#orlando#florida#vidámpark#amerikai egyesült államok#baleset

Címlapról ajánljuk