Külföld

Megkezdődött az orosz-ukrán háború második szakasza, a tét: Donbasz

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 7:07

Az elsüllyedt Moszkva cirkálón szolgáló katonák családtagjai válaszokat követelnek az orosz vezetéstől, sokan ugyanis az eset óta nem tudtak beszélni a rokonukkal. Az áldozatok száma államtitok. Oroszország több tucat zászlóaljjal támadja Kelet-Ukrajnát.

A invázió megindulásának 55. napján a Guardian összefoglalója szerint így áll a háború:

  • megkezdődött az orosz offenzíva Kelet-Ukrajna elfoglalására – mondta Volodimr Zelenszkij ukrán elnök. „Most már kijelenthetjük, hogy az orosz csapatok megkezdték a harcot Donbaszért, amire már régóta készültek” – mondta videóbeszédében, hozzátéve, hogy „a teljes orosz hadsereg jelentős része jelenleg erre az offenzívára koncentrál”. Andrij Jermak, az elnök vezérkari főnöke azt mondta, „elkezdődött a háború második szakasza”.
  • Oroszországnak 76 zászlóaljnyi hadereje van Ukrajnában a Donbasz régióban és az ország délkeleti részén, ebből 11-et az elmúlt napokban bővítettek ki – mondta hétfő esti közleményében az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.
  • A déli kikötőváros, Mariupol még nem került az orosz erők kezébe. Amerikai tisztviselők szerint ha az oroszok elfoglalják a várost, akkor csaknem egy tucatnyi zászlóalj szabadul fel, amelyet átcsoportosíthatnak a megyében máshova. 
  • A városi tanács szerint nem kevesebb, mint 1000 civil rejtőzik a mariupoli Azovstal acélgyár alatti rejtekhelyen. A civilek többsége gyermek, nő és idős ember. A város mintegy 40 ezer civiljét erőszakkal Oroszországba vagy Ukrajna orosz ellenőrzése alatt álló régióiba szállították – közölte a polgármester.
  • Hét ember vesztette életét a nyugati Lviv városában történt légicsapásokban. 
  • Az orosz csapatok elfoglalták a kelet-ukrajnai Kreminna városát, ahol utcai harcok folynak – mondta Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió kormányzója a hivatalos Telegram-csatornán hétfő este. „Az oroszok agyonlőtték az embereket, akik megpróbálták elhagyni Kreminnát” – tette hozzá.
  • Az ukrán nyomozók eddig 269 holttestet vizsgáltak meg a Kijev melletti Irpinyben, amióta a várost március végén visszavették az orosz erőktől.
  • Az elsüllyedt orosz cirkálóról szóló újabb képek azt mutatják, hogy a Moszkvát valószínűleg rakéták találták el. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta: „Láttuk a felvételt, de nem tudjuk megmondani, mennyire hiteles”.
  • A Moszkva fedélzetén szolgáló 510 tengerész családja válaszokat követel, a halottak, sebesültek és eltűntek száma ugyanis továbbra is államtitok. Számos érintett család tagja azt közölte, hogy az eset óta nem tudott beszélni a fedélzeten szolgáló fiával.
  • Megérkeztek az új amerikai katonai segélycsomag első szállítmányai Ukrajna határaira – erősítette meg a Pentagon egyik magas rangú tisztviselője. A múlt héten az Egyesült Államok 800 millió dollár értékben szállított felszerelést (helikoptereket, ágyúkat és páncélozott szállítóeszközöket) Ukrajnának.
  • Nem tervezik Joe Biden amerikai elnök látogatását az ukrán fővárosban, Kijevben – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára hétfői tájékoztatóján. 
  • Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, elakadtak a beszélgetései Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután Ukrajnában tömeggyilkosságokra derült fény. „A Bucsában és más városokban felfedezett mészárlások óta a háború fordulatot vett, ezért azóta nem beszéltem vele közvetlenül.”

Nyitókép: Mariupol áprilisban – Alekszej Alekszandrov/MTI/AP

 

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#donbasz#mariupol

Címlapról ajánljuk