Külföld

Élet a 28. emeleten lift nélkül – Észak-Koreában inkább a szegények laknak a penthouse lakásokban

rtl.hurtl.hu

2022. április 15. 12:07

A legtöbb felvonó naponta kétszer működik, reggel és este 6 órától 8 óráig. 

Sok országban álmodoznak arról az emberek, hogy egy penthouse lakásban élnek, Észak-Koreában viszont alig találni ilyen lakost. Pedig Phenjanban lenyűgöző magasházak épültek az elmúlt években, legutóbb például egy 80 emeletes felhőkarcolót adtak át. 

A gond az, hogy 

ezek az épületek csak kívülről vonzók, a lakóknak rendszeresen technikai problémákkal kell megküzdeniük a lift meghibásodása, a gyakori áramszünetek, valamint az akadozó vízellátás miatt.

„Észak-Koreában inkább a szegények élnek penthouse lakásokban” – mondta a 31 éves Jung Si-woo, aki 2017-ben disszidált a szomszédos Dél-Koreába. Egyik barátja északon egy 40 emeletes háztömb 28. emeletén lakott, de soha nem használhatta a liftet, mert az nem működött. 

A héten átadott 80 emeletes felhőkarcolóról azt mondta, Kim Dzsongun feltehetően ezzel is csak azt akarta bizonyítani, hogy mennyit fejlődtek az észak-koreai mérnökök, a lakosság igényei csak másodlagosak voltak. 

Saját készítésű szivattyú a biztos vízellátásért

Szerdán az észak-koreai állami média azt közölte, hogy Phenjanban elkészült az első 10 ezer új lakás, a tervezett 50 ezerből. Kim Dzsongun vezetése alatt ugyan jelentősen javult az áramellátás, de az ország továbbra is elmaradott ezen a téren, az infrastruktúra pedig igen rossz minőségű. 

Sok lakó napelemekkel próbálja az áramszüneteket kezelni, de ezek túl kevés energiát adnak ahhoz, hogy a liftek és a vízellátáshoz szükséges berendezések is működjenek.

Az egyik Észak-Koreával foglalkozó szöuli újság szerint ráadásul az új épületek alkalmatlanok a lakhatásra. A nyílászáróknak például csak kerete volt a helyén, a vízcsapok pedig ugyan be voltak szerelve, de nem működtek. 

Jung Si-woo azt mondta, amikor Phenjanban élt, 

a legtöbb lift naponta kétszer működött, reggel és este 
6 órától 8 óráig. 

Az alacsony víznyomás gyakran arra kényszerítette a magasabb emeleteken élőket, hogy a legalsó szintről hordják fel az emeletre a vizet, de az is előfordult, hogy speciális szivattyús gépeket szereltek be.

A kormány 2018-ban szervezett utoljára nemzetközi médiakörutat, a résztvevők pedig a 47 emeletes Yanggakdo International Hotelben laktak. A szállodában akkor működtek a liftek, de több tucat emeleten, ahol észak-koreai személyzet tartózkodott, nem volt áram.

Nyitókép: Kyodo News/Getty Images

#Külföld#észak-korea#szegénység#lakhatás#phenjan

Címlapról ajánljuk