Külföld

Orbánék szerint a Magyarországon áthaladó fegyverszállítmányokat célpontnak tekinthetik, de az oroszok megcáfolták ezt

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 13. 16:44

Azt közölték, hogy csak az ukrán területen tekintik legitim célpontnak a fegyverszállítmányokat.

Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait – idézi az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozó Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettest.

Akkor, amikor Washington feltétel nélkül támogatja a kijevi rezsim harcias törekvéseit azzal, hogy modern fegyverek tömegével pumpálja fel, értelmetlennek tűnik minden teljes körű kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok kormányával az Ukrajna körüli helyzet ügyében 

– mondta.

„Ugyanakkor értésére adjuk az amerikaiaknak és más nyugatiaknak, hogy kísérleteiket, amelyek különleges műveletünk lassítására, valamint az orosz kontingenseknek és a donyecki-luhanszki alakulatoknak történő maximális károkozásra irányulnak, keményen elfojtjuk. Arra figyelmeztetünk, hogy az ukrán területen haladó amerikai-NATO fegyverszállítmányokat legitim katonai célpontoknak tekintjük”.

Az MTI most nem számolt be róla, de korábban Orbán Viktor és Szijjártó Péter is arról beszéltek: azért nem engedünk nyugati fegyverszállítmányokat Magyarországra, mert azokat megsemmisítendő célpontként kezelik az oroszok.

Szijjártó azt mondta, hogy „a halálos fegyverekből álló katonai szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontok, tehát ha egy ilyen szállítmány keresztülhalad az ország területén, az kockázat”.

Megerősítettük, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át

ezt már Orbán Viktor mondta Facebookra feltöltött videójában. Volodimir Zelenszkij elnök is arra kérte Orbánt, hogy engedje át a fegyverszállítmányokat, de ő erre nemet mondott ekkor is.

Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője Luxemburgban arról beszélt: „Magyarország is részt vesz Ukrajna fegyverellátásában azzal, hogy befizette a részét a közös uniós fegyverszállításba”. A Prágában tárgyaló Szijjártó Péter ekkor elismerte, hogy támogatták a javaslatot, ám szerinte ez még nem jelent fegyverszállítást. Erről a fejleményről az RTL Híradó is beszámolt:

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#orbán viktor#szijjártó péter#oroszország#külügyminisztérium#fegyverszállítás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk