Belföld

Szijjártó szerint azért nem engedünk fegyverszállítmányokat Magyarországra, mert azokat megsemmisítendő célpontként kezelik az oroszok

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 5. 14:22

Arról is beszélt: eddig 110 ezer menekült érkezett hazánkba.

Szijjártó Péter arról beszélt: azért nem enged a kormány fegyverszállítmányokat az ország területére, mert „a halálos fegyverekből álló katonai szállítmányok megsemmisítendő katonai célpontok, tehát ha egy ilyen szállítmány keresztülhalad az ország területén, az kockázat. Még ha Magyarországon nem is támadják meg a szállítmányt, akkor is Kárpátalja az első ukrán terület, amin az végig halad, így tehát magyarok élete kerülne veszélybe azzal, ha engedélyeznénk a fegyverek szállítását”.

A külügyminiszter a Veszprémi Naplónak adott interjújában az ellenzékről azt mondta: „A felelőtlen nyilatkozataik nagyon súlyos veszélybe sodorhatják ezt az országot. Egy ilyen helyzetben egy kormánynak nem lehet más a célja és a feladata, minthogy megóvja az embereket és biztosítsa, hogy országa nem fog belekeveredni a háborúba”.

Arról is beszélt: jelenleg senki nem tud válaszolni arra, meddig tart a háború. „Abban reménykedünk, hogy minél előbb véget ér. Ennek az egyetlen útja, hogyha a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ülnek és a tárgyalások megállapodásokhoz vezetnek."

A háború szörnyűségei naponta okozzák emberek halálát, tehát minden nap, minden perc számít, mert ha csak egy perccel korábban véget ér a háború, kevesebben halnak meg.

Szerinte „ha életbe lépne az az ellenzéki javaslat, hogy zárjuk el a gázszállításokat, akkor Magyarországon nem lenne fűtés, nem tudna működni az ipar, tehát nem lennének munkahelyek, csődbe mennének a vállalatok”.

A menekültekről pedig azt mondta: „eddig körülbelül 110 ezren érkeztek. Egy részük külföldi állampolgár volt, aki Magyarországot használta evakuációs útvonalként, de a döntő többségük kárpátaljai magyar vagy ukrajnai ukrán, akik itt maradnak, őket ellátjuk”.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#szijjártó péter#interjú#háború#béke#fegyverszállítmány#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk