Belföld

Orbán továbbra is akadályozza az Ukrajnának szánt fegyversegély célba juttatását

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 2. 17:48

Hiába tagja Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak, a kormány szerdán megerősítette, hogy a közös segítség fegyverszállítmányai nem haladhatnak át az ország területén Ukrajna irányába.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban újabb videoüzenetet tett közzé Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon-oldalán. A miniszterelnök a kormányülés után állt közösségi médiás stábja elé.

„A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is” – ismételte meg a videóban korábbi álláspontját. „Nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat.”

Orbán közölte, hogy a kormány a háború hetedik napján értékelte a kialakult helyzetet, és a kabinet megerősítette, hogy Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére.

Megerősítettük, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át

– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a legfontosabb, hogy ebből a háborúból Magyarország kimaradjon.

Orbán ezek után azt mondta – utalva az egy héttel a háborús menekültáradat megindulása után, szerdán felállt humanitárius tanács tevékenységére –, hogy

Ukrajna a barátunk, bajban vannak, és a bajbajutottakon segíteni kell.

Szijjártó migránsozott az ENSZ-ben

Szerdán felszólalt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter Genfben arról beszélt, hogy mielőbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak, és hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába és Kelet-Közép-Európába, írja az MTI.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy „ukrán barátaink mellett állunk, támogatjuk Ukrajna területi integritását és szuverenitását”. Beszámolt arról, hogy a magyar kormány minden szükséges intézkedést megtett az ország és az emberek védelmében, és minden szükséges döntést meghozott, hogy elkerülje Magyarország belesodródását a háborúba.

A magyar külügyminiszter elmondta, a magyar kormány úgy döntött, hogy nem küld katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába, és nem engedi át a fegyverszállítmányokat sem, mert azok katonai akciók célpontjaivá válhatnak, és ezzel veszélyeztethetnék a magyarok életét.

Szijjártó Péter közölte, hogy egy hét alatt Magyarország már több mint százezer menekültet fogadott be Ukrajnából. A tárcavezető szerint az Ukrajnából érkező menekültek és az illegális migránsok között nem lehet párhuzamot vonni. Az illegális migránsok gyakran agresszívan viselkednek, és a zöldhatáron akarnak átlépni, de az Ukrajnából érkező menekültek a határátkelőhelyekhez jönnek, és fegyelmezetten, türelmesen várakoznak, fogalmazott Szijjártó Péter.

#Belföld#orosz-ukrán háború#orbán viktor#szijjártó péter#fegyverszállítás#menekültek

Címlapról ajánljuk