Külföld

Akkora a drágulás, hogy évekre előre betáraz papírból egy linzi középiskola

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 8:21

Míg korábban néhány nap alatt megérkeztek a bizonyítványokhoz szükséges formanyomtatványok, most három hónapot kellett várniuk a szállításra.

Meglepő lépésre szánta el magát Wolfgang Waxenegger, az ausztriai Linz egyik középiskolájának igazgatója, amikor meghallotta, hogy akár 50 százalékkal is emelkedhet a papír ára: két raklapnyi fénymásolópapírt rendelt. A 200 ezer lap számításai szerint 2023-ig kitart majd, raklaponként 500, összesen tehát ezer eurót, átszámítva nagyjából 380 ezer forintot spórolhat intézményének.

„Természetesen a mostani inflációs hullám sok területen érinti az iskolánkat. Nem szeretném a többletköltségeket a diákok szüleire hárítani. Magániskola vagyunk, tandíjat kell fizetni. Nem akarunk többet kérni, hogy minél többen engedhessék meg maguknak, hogy ide járjanak” – mondta Waxenegger a Kronen Zeitungnak. A tanulók szülei jelenleg  100 és 115 euró közötti összeget fizetnek az intézménynek. 

Waxenegger arról is beszélt, hogy a bőrükön érzik, hogy egyre nehezebb papíralapú termékekhez jutniuk. Míg korábban néhány nap alatt megérkeztek a bizonyítványokhoz szükséges formanyomtatványok, most három hónapot kellett várniuk a szállításra.


Nyitókép: Getty Images

#Külföld#infláció#iskola#fénymásolópapír

Címlapról ajánljuk