Külföld

Putyin folytatta a tisztogatást az orosz titkosszolgálatban, 150 embert vonhattak felelősségre

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 12:12

Egyelőre nem tudni, mi lett az FSZB érintett munkatársainak a sorsa.

Folytatódhatott az általános tisztogatás az orosz titkosszolgálat, az FSZB 5. számú főcsoportjánál – állítja Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó csoport vezéralakja, vette észre a 444. Grozev szerint az intézkedések a szolgálat azon munkatársait érintik, akik az „ukrán kérdéssel” kapcsolatban szolgáltattak téves információkat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és a politikai vezetésnek.

Arról már egy hónapja is voltak sajtóhírek, hogy Szergej Beszedát, az 5. főcsoport vezetőjét börtönbe zárták, mert többek között őt tették felelőssé az Ukrajna megtámadása előtt beérkezett, utólag tévesnek bizonyult felderítési, titkosszolgálati információkért.

A legújabb hírek szerint tisztogatásnak mintegy 150 „áldozata" van a főcsoporton belül. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lett az eltávolított FSZB-alkalmazottak sorsa, de az biztos, hogy ennyivel kevesebben dolgoznak most az 5. főcsoporban.

Ennek a részlegnek a feladata volt a háború előtt felmérni a közhangulatot Ukrajnában. Katonai elemzők szerint az invázió első hónapjának kudarcai azt mutatják, hogy az orosz hadsereg gyorsan megszűnő ukrán ellenállásra számított.

Nyitókép: Alexander Bortnikov, az FSZB főnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#fszb#titkosszolgálat#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk