Külföld

„Még a börtön is jobb ennél” – éhezik a covid miatt lezárt Sanghaj

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. április 9. 7:55

Teljes a káosz a covid miatt lezárt Sanghajban, alig jutnak élelemhez a lakásukba bezárt emberek. A kínaiak egyre nyíltabban kritizálják vezetést, amely cenzúrával igyekszik elnyomni az elégedetlenkedő hangokat, miközben olyanok is a párt ellen fordultak, akik eddig nem foglalkoztak politikával.

Életemben először éhezem.

A BBC beszámolója szerint ezt válaszolta a sanghaji vezetés egyik videóüzenetére egy hozzászóló a Weibo kínai közösségi oldalon, miután a hatóságok teljesen lezárták a 25 milliós várost, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a Kína pénzügyi központjának számító nagyvárosban. A hatóságok először csak egy öt napig tartó lezárást jelentettek be, de azt később meghosszabbították, a lakásokba bezárt emberek legnagyobb frusztrációjára.

Még a börtön is jobb lenne ennél. A rabok is be vannak zárva, de legalább napi háromszor kapnak enni, és tudják, hogy meddig tart a büntetésük

– közölte egy sanghaji a Financial Times című gazdasági lappal. 

Elegük lett

Hasonlóan fogalmazott egy idős sanghaji, akiről videó készült, ahogy a karatént betartató, teljes védőfelszerelésbe öltözött kormányzati dolgozóknak dühösen kikel a lezárások ellen. A videó a SupChina beszámolója szerint gyorsan terjedni kezdett a közösségi oldalakon, de a cenzorok pár órán belül eltüntették. A férfi kijelentette:

Ez teljesen elfogadhatatlan. Úgy bántok velünk, mint az állatokkal. Hetven évem alatt még soha nem láttam ilyet. Kérni fogom, hogy zárjanak börtönbe. Csak rizskásán és tésztán élek. Jobb lenne a börtönben. Ott legalább megkapnám a gyógyszereimet. 

Egy másik videón pedig azt lehet látni, hogy egy dühös férfi egy kormányzati tisztségviselővel üvöltözik telefonon keresztül az utcán, azt hangoztatva, hogy a városvezetés nem tesz semmit az emberekért, akiket a halálba taszítanak és „lázadásba kergetnek”. 

Amikor egy nő ment oda hozzá, látszólag azért, hogy lecsitítsa és elvezesse az utcáról, a férfi kijelentette:

Már semmi sem érdekel. Vigyen el a Kommunista Párt. Hol van a Kommunista Párt? Szemetek!


A New York Times-nak egy techcég 28 éves alkalmazottja, Kristine Wu elmondta, korábban nem foglalkozott a politikával, de a lezárások miatt közösségi oldalán kritizálta a kínai elnököt. Ezután két rendőr jelent meg a lakásánál. A nő azonban nem hátrált meg, és erről fotókat tett közzé, leírva, hogy mi történt. Wu a Times-nak elmondta:

Dühös vagyok és szomorú. Úgy voltam vele, hogy nem érdekel, és belevágok. 

A 33 éves Daj Jüanjüan, aki már három hete van bezárva a lakásába. A Wall Street Journalnak elmondta, kezd meginogni a kormányba vetett bizalmuk, mert azt mondták nekik, hogy a lezárások csak pár napig tartanak majd. A nő hozzátette, már jobban átérzi az előző nemzedékek szenvedéseit, akik több millió halálos áldozattal járó éhezéseket éltek túl. Daj közölte:

Most már értem, hogy a szüleim generációja miért szeret élelmiszert felhalmozni.

Egy cégvezető, aki már több mint tíz éve él Sanghajban, a Financial Times-nak elmondta:

Életemben most először kell aggódnom azért, hogy ételt szerezzek. Most attól félek, hogy nem tudunk tejet adni a gyerekeknek.

Egy pénzügyi befektetőcég vezetője – aki  már több mint három hete él a lakásába zárva – pedig közölte a lappal, hogy nem számít, mennyi pénze van az embernek, ugyanis egész egyszerűen nincs biztosítva az élelmiszerellátás.

Még egyes karanténközpontokban – ahova kötelezően beszállítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírustesztje – is hiány van ételből. A kínai közösségi oldalakon nagy felháborodást okoztak azok a felvételek, amelyeken azt lehet látni, hogy az ételért küzdenek az egyik ilyen központban. 

A sanghajiak reggelente tömegével lepik el az élelmiszerboltok online rendelési oldalait, hogy a reggel hat órás nyitáskor még tudjanak valami ételt rendelni maguknak, ám a nagy többség nem jár sikerrel. A Wall Street Journalnak egy 30 éves blogger elmondta:

Ha hat órakor nyomod meg a fizetés gombot, akkor nem tudsz semmi vásárolni. 5:55-kor mint egy őrült kezdtem el nyomogatni a „fizetést”.

Egy másik sanghaji lakos a Financial Times-nak elmondta, hogy „az egész város a házhozszállításos alkalmazásokon van kora hajnalban”, hogy tudjanak valamit rendelni. A férfi hozzátette, amikor végre sikerült rendelni valamint, az

olyan érzés, mint nyerni a lottón.

Közben a kínai közösségi oldalakon hatalmas felháborodást okoztak azok a felvételek, amin raktárakban és az utcán megrohadó élelmiszereket lehetett látni, mert azokat nem tudják kiszállítani a lakásaikba bezárt embereknek. 

Végül azok a szemétben végzik, miközben sokan már kezdenek éhezni. 

Tortát ehetnek

Az élelmiszerhiány közepette ugyanakkor bárki könnyedén tud tortát rendelni – írta Twitter-oldalán egy Sanghajban élő külföldi férfi. Jared T Nelson elmondta, hogy napok óta szinte teljesen lehetetlen alapvető élelmiszereket, azaz húst, tésztát, zöldséget vagy rizst beszerezni. Ugyanakkor tett egy próbát, és két óra múlva már ki is szállították neki a megrendelt jégkrémtortát:


A helyzet annyira rossz lett, hogy az elégedetlenség hangjait már nem lehetett teljesen figyelmen kívül hagyni és cenzúrával eltüntetni, a város vezetése a hét közepén már kénytelen volt elismerni, hogy komoly gondok vannak a sanghajiak élelmiszerellátásával. A város alpolgármestere közölte:

Egész este meetingeket tartottunk, hogy megoldást találjunk.

A sanghaji városvezetés szerint jelenleg 11 ezer futár dolgozik a nagyvárosban. Összehasonlításképpen: januárban csak két nagyobb ételfutárcég nagyjából százezer futárt alkalmazott a nagyvárosban. A hatóságok emiatt jelezték, hogy több futárként dolgozó embernek is engedélyezni fogják, hogy elhagyhassa otthonát.

Nyitókép: Üres polcok egy élelmiszerboltban, Sanghajban, a lezárások kezdetén. Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

 

#Külföld#sanghaj#lezárás#covid#koronavírus#járvány#zéró covid#élelmiszerhiány#étel

Címlapról ajánljuk