Külföld

25-nél jár a koronavírus-járvány halottainak száma Sanghajban

rtl.hurtl.hu

2022. április 21. 9:27

Óvatos nyitásba kezdtek.

Eddig 25 koronavírus-járvány miatti halálesetet jegyeztek fel a 25 milliós Sanghajban a hetek óta tartó teljes lezárás alatt – tudósít az AFP hírügynökség. A csütörtökön közzétett napi adatok nyolc halálesetről és 18 ezer új fertőzésről szólnak.

Az AFP megjegyzi, hogy második napja húszezer alatt van a fertőzések száma, ezért részleges enyhítést vezetnek be, 666 vállalatnál újraindul a termelés és az elmúlt napokban már 12 millióan elhagyhatták az otthonukat.

Miközben a világ nagy része megtanult a Covid-19-cel együtt élni, Kína fenntartotta zéró-covid politikáját, ami súlyos következményekkel járt a gazdaságra és az emberek közérzetére nézve. Hogy ezt a megközelítést igazolja, a vezetés rendre alacsony halálozási adatokat közöl, amelynek hitelességét egyesek megkérdőjelezik. Az első halálesetet eleve csak hétfőn jelentették, és azt sem győzik hangsúlyozni, hogy az elhunytak főleg idős emberek, akiknek más jellegű betegségük is volt és nem kaptak oltást.

Az állami cenzúra fényében szokatlanul hatott, hogy a közösségi médiát elárasztották az elégedetlenkedő bejegyzések: olyanok is akadtak, akik arra panaszkodtak, hogy míg ők nem hagyhatták el otthonukat, a házuk környékét munkások lepték el, hogy megépítsék a kijárási korlátozások betartását biztosító barikádokat.

A szerdai RTL Híradóban arról számoltunk be, hogy a vesztegzár miatt egyre többen éheznek Sanghajban.

Nyitókép: Qilai Shen / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#sanghaj#koronavírus#korlátozás#karantén

Címlapról ajánljuk