Külföld

Putyin: Addig fogjuk lőni Mariupolt, amíg az ukránok meg nem adják magukat

Dévai LászlóDévai László

2022. március 30. 16:15

A orosz elnök ezt mondta Emmanuel Macron francia elnöknek.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy csak akkor fejezik be Mariupol ágyúzását, ha a város védői megadták magukat. Az orosz elnök ezt Emmanuel Macronnak mondta el egy telfonbeszélgetés alkalmával. A franciák szerint az orosz vezetés hajlandó fontolóra venni a városban ragadt civilek kimenekítéséről szóló javaslatot, de nem ígérték meg, hogy ezt meg is fogják valósítani.

A Kreml közleménye után kerültek nyilvánosságra azok a műholdfelvételek, amiken látszik, mekkora pusztítást végeztek az oroszok Mariupolban.

Fotó: Maxar / Getty Images

A franciák szerint a civileket meg kell védeni, élelmiszert, vizet és gyógyszereket kell számukra biztosítani, valamint biztonságos útvonalakat, hogy elhagyhassák Mariupolt.

A francia, a török és a görög vezetés is próbálta meggyőzni Vlagyimir Putyint egy videokonferencián, hogy engedje el a civileket a városból, a politikusok még egy tervet is megmutattak az orosz elnöknek, hogy miként zajlana a kimenekítés. Putyin azt felelte, hogy még átgondolja.

Putyin elmondása szerint csak akkor mennek bele bármilyen kompromisszumos megoldásba, ha az ukrán nacionalisták megadják magukat és leteszik a fegyvert.

Mariupol bombázása során eddig legalább 5 ezer ember halt meg, köztük 200 gyerek.

Nyitókép: illusztráció / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#mariupol#vlagyimir putyin#ostrom

Címlapról ajánljuk