Külföld

Hiába ígérték, nem vonulnak vissza az oroszok az amerikai védelmi minisztérium szerint

rtl.hurtl.hu

2022. március 30. 6:36

A Pentagon azt állítja, Oroszország – ami a háború kezdete óta félrevezeti a világot – csak átcsoportosítja erőit, hogy másutt végezzen nagyobb pusztítást.

Bár az orosz vezetés azt állította, hogy kivonja erőit Kijev környékéről, az eddigi jelentések szerint csupán néhány egység hagyta el a térséget. Ráadásul ezek nem visszavonuló, hanem átcsoportosított katonák, pusztán arról van szó, hogy olyan helyekre viszik őket Ukrajnán belül, ahol sikeresebb katonai műveleteket tudnak végrehajtani – véli az amerikai védelmi minisztérium.

„Az elmúlt néhány napban vontak-e ki csapatokat Kijevből? Igen, kis létszámban” – mondta John F. Kirby, a Pentagon sajtófőnöke keddi tájékoztatóján.

Azt gondoljuk, hogy ez átcsoportosítás nem valódi visszavonulás, és mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy egy nagyobb offenzíva indulhat meg Ukrajna más részei ellen

– vélekedett Kirby.

A Pentagon szerint mindez nem újkeletű az oroszok részéről, akik a sajtófőnök közlése szerint a kezdetektől fogva megpróbálják félrevezetni a világot Ukrajnával kapcsolatos szándékaikról.

„Láthattuk, hogy Oroszország már lassan egy hónapja próbálja a háborúját «a Donbasz felszabadításaként» eladni” – mondta Kirby, aki szerint az elmúlt egy év, és az azt megelőző időszak retorikája azonban azt mutatta, hogy a Kreml szándéka valójában a demokratikusan megválasztott ukrán kormány megdöntése, és az ország egy részének elfoglalása volt.

A sajtófőnök azt is bemutatta, hogyan akarta Oroszország elérni ezt a célt.

  • Északon és északkeleten, Kijev, Csernyihiv és Harkiv városaira összpontosították erőfeszítéseiket, hogy elfoglalhassák az ukrán fővárost.
  • Ukrajna déli részén, a Krímből kijövet az oroszok szerinte északkeletre, Mariupol ellen indították meg erőiket, majd északnyugatra, Herszon felé, ahol kísérletet tettek Mikolajiv elfoglalására is, de ez végül nem sikerült.
  • Keleten, a Donbaszban, már nyolc éve tart a háború, és most még több erőforrást vetettek be az oroszok, hogy el tudják foglalni a térséget.

Kirby szerint ezek az erőfeszítések az Ukrajna leigázására irányuló orosz tervek részét képezték, de egyelőre egyikben sem értek el áttörést, ezért úgy gondolja, az utolsó pontot, vagyis a keleti katonai műveleteket helyezik előtérbe.

A Pentagon sajtófőnöke arról is beszélt, hogy az orosz ígéretek ellenére viszont Kijev még mindig nem tekinthető biztonságosnak, továbbra is folyamatosan fenyegeti az orosz agresszió.

Oroszország elbukott abban, hogy leigázza Ukrajnát, de még mindig brutális rombolást tudnak végezni Ukrajnában, beleértve Kijevet is. Ezt látjuk ma is a főváros elleni folyamatos légicsapásokkal

– vélekedett Kirby.

Zelenszkij is óvatos

Nem hisz az oroszoknak az ukrán elnök sem. Volodimir Zelenszkij ugyan pozitívan értékelte a keddi isztambuli béketárgyalásokon elért eredményeket, de ezek szerinte „nem hallgattatják el az orosz lövedékek robbanásának zaját”.

Facebookra feltöltött videójában az ukrán elnök arról beszélt, tisztában vannak a kockázatokkal, és nem bíznak abban az oroszokban, hiszen szerinte ők továbbra is a vesztüket akarják.


Nyitókép: Mariupol orosz ostromának pusztítása – Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency via Getty Images

 

#Külföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#pentagon#kijev#visszavonulás#átcsoportosítás

Címlapról ajánljuk