Külföld

Németországban már az óvóhelyeket erősítik és vésztartalékot képeznek

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 10:57

Az Ukrajna ellen indított orosz támadás miatt döntöttek így.

Németország nagyszabású katonai fejlesztésekbe kezd, aminek keretében megerősítik az óvóhelyeket és vésztartalékot képeznek – közölte az MTI a Welt am Sonntag című lap beszámolója nyomán, amelyben a szövetségi belügyminisztertől idéztek.

Azután, hogy a német fegyveres erők évtizedeken át folyamatosan zsugorodtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a berlini kormány jelentős irányváltást határozott el. Olaf Scholz kancellár egyebek közt bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat.

Mindez azzal jár, hogy modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek – közölte a lappal Nancy Faeser belügyminiszter.

Most 599 (használható) óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták

– mondta a tárcavezető. A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket, hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek.

A szövetségi kormány további 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek – tette hozzá Faeser.

Nyitókép: Fabian Sommer / picture alliance via Getty Images

 

#Külföld#ukrajna#németország#orosz-ukrán háború#óvóhely#hadsereg#vésztartalék

Címlapról ajánljuk