Külföld

Előrelépés a béketárgyaláson: az oroszok visszavesznek a Kijev elleni támadásból

rtl.hurtl.hu

2022. március 29. 16:38

Jól haladnak az Ukrajna semlegességéről szóló egyeztetések, ezzel erősítenék a bizalmat az orosz védelmi minisztérium szerint. A Krímről is megállapodás születhet.

Az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy alapvetően csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében, mivel a tárgyalások az Ukrajna semlegességéről és atomfegyver-mentességéről szóló megállapodásról gyakorlati dimenzióba léptek – jelentette ki Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes Isztambulban, az orosz és ukrán fél között tartott béketárgyalások első napján.

Mint ismert, Oroszország többek között arra hivatkozva indította meg az inváziót Ukrajna ellen február 24-én, hogy az ország NATO-tagságát megakadályozza. Azóta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is kijelentette, hogy átértékelik az ukrán NATO-tagság lehetőségeit.

Az orosz bejelentést árnyalja, hogy a Kijev körül ostromgyűrűt eddig sem sikerült bezárnia az orosz hadseregnek, sőt, az ukrán hadsereg ellentámadásba ment át a térségben, és településeket foglalt vissza. Az orosz vezetés pedig néhány napja azt állította, hogy a fő hadműveleteket befejezték Ukrajna területén, és most már csak a kelet-ukrajnai Donbasz (vagyis a részben már orosz megszállás alatt lévő Donyeck és Luhanszk megyék) „felszabadítására” akarnak koncentrálni.

Az ukrán hadsereg főerői is ebben a térségben vannak, szemben a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság oroszok által támogatott erőivel.

Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja újságírók előtt Isztambulban kijelentette, hogy Kijev számára továbbra is kulcsfontosságúak az Ukrajna biztonságát szavatoló nemzetközi garanciák, mielőtt beleegyezne a tűzszünetbe.

Podoljak hozzátette: az ukrán delegáció javasolja Oroszországnak, hogy a megállapodás külön pontjában rögzítsék, hogy a Krím és Szevasztopol státusának kérdését 15 éven belül, kétoldalú tárgyalásokon kell megoldani. A tanácsadó kijelentése szintén nagy előrelépést jelent, ugyanis az oroszok másik háborús követelése a 2014-ben Oroszország által megszállt Krím-félsziget (és a területén lévő Szevasztopol városának) orosz fennhatóság alatti elismerése Ukrajna részéről. Az ukránok eddig kategorikusan elutasították bármilyen orosz területi követelés teljesítését, és követelték a 2014 előtt határok mögé való orosz visszavonulást.

Nyitókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban 2022. március 29-én. – Fotó: MTI / AP

#Külföld#orosz-ukrán háború#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk