Külföld

Élelmiszerraktárakra lőnek az oroszok, sikeres ukrán ellentámadások - így áll most az ukrán háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 27. 9:34

Közben az ukránok megöltek egy újabb orosz tábornokot. 

A legújabb beszámolók szerint az ukrán hadsereg egységei több várost is falut is sikeresen visszafoglaltak az országra támadó orosz hadseregtől, ami elemzések szerint az ország keleti részének elfoglalására kezd koncentrálni. Kijevnél megmerevedtek a frontok, az oroszok nem tudnak támadást indítani az ukrán főváros ellen, miközben szerte az országban élelmiszerraktárakat és olajdepókat robbantanak fel. 

Sikeres ukrán ellentámadások

A beszámolók szerint az ukrán hadseregnek sikerült visszafoglalni több települést is az oroszoktól – írta a Guardian és a CNN. Az ország dél-keleti részén lévő Zaporizzsja környékén két kisváros is újra ukrán irányítás alatt áll, csakúgy, mint az ország északi részén lévő Szumiban, ahol több faluból és egy városból is kiűzték az orosz csapatokat. Harkivtól keletre szintén több falut vissza tudtak foglalni egy pénteken kezdődött ellentámadásban.

Harcok Szumiban:


Az orosz erők közben továbbra is sikertelenül próbálják elfoglalni az ukrán fővárost. Az amerikai Institute for the Study of War nevű harcászati kutatóintézet jelentése szerint Kijev környékén az orosz erők képtelenek biztosítani azokat a területeket, ahonnan támadást tudnának indítani a város ellen.

Az oroszok Ukrajna keleti részére koncentrálnak

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz hadsereg egységei az Ukrajna keleti részén harcoló ukrán erők bekerítésére készülnek. Az orosz csapatok északon Harkiv, délen pedig Maiupol térségéből nyomulnak előre.

Az amerikai Institute for the Study of War harcászati intézet elemzése szerint az oroszok akkor tudnak egy nagylétszámú támadást indítani Ukrajna keleti országrésze ellen, ha sikerül kisebb veszteséggel elfoglalniuk Mariupolt. Elemzésük szerint a közeljövőben biztosan el tudják foglalni a kulcsfontosságú kikötővárost, és bár azt még korai megmondani, hogy mennyi katonát fognak veszíteni, a jelenlegi helyzetből kiindulva nagy veszteségek árán tudják majd csak bevenni a várost.

Élelmiszerraktárakat bombáznak

Az orosz erők elkezdték megsemmisíteni az ukrán élelmiszerraktárakat, valamint az olajdepókat – közölte az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója a Sky News tudósítása szerint. Ukrajna így kénytelen lesz az olajkészleteket, valamint az élelmiszereket kisebb raktárokban szétszórni az országban, hogy megvédjék azokat. Vadim Deniszenko hozzátette, hogy az oroszok újabb katonákat vezényelnek Ukrajnába, és újabb támadásra készülnek.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz hadsereg az ország egész területén rakétatámadásokat hajtott végre, köztük sok olyan célpont ellen, amik sűrűn lakott területeken vannak. Szombaton a lengyel határhoz közel eső Lviv városában öt ember sebesült meg, amikor rakétatámadás ért egy üzemanyagraktárt és egy gyárat.

Újabb orosz tábornok halt meg

Már legalább a hatodik orosz tábornok halt meg az ukrajnai háborúban. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint Herszon város környékén esett el Jakov Rezancev altábornagy, a 49. összfegyvernemi hadsereg parancsnoka. Ezt a BBC híre szerint nyugati források is megerősítették.

A beszámolók szerint a tábornokot a város közelében lévő, parancsnoki állásként használt repülőtéren ölték meg. Ott korábban már egy másik orosz tábornokot is megöltek az ukránok. Ahogy arról a héten beszámoltunk, az ukránok szabályosan vadásznak az orosz tábornokokra, akikkel mesterlövészek és drónok végeznek Ukrajnában. 

Nyitókép: Kiégett buszok Mariupolban. Fotó: Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#orosz hadsereg#ukrán hadsereg#ellentámadás#kijev#harkiv#mariupol#szumi#lviv

Címlapról ajánljuk