Külföld

Szabályosan vadásznak az orosz tábornokokra – mesterlövészek és drónok ölik őket Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 18:54

Egymás után halnak meg az orosz tábornokok Ukrajnában. Az ukrán mesterlövészek és drónok már öt ilyen rangú tisztet öltek meg, és mellettük tucatnyi főtiszt halt meg az ukrán háborúban. 

A legfrisseb hírek szerint már öt orosz tábornokot öltek meg az ukránok az országuk ellen február 24-én indított háború kezdete óta. Nyugati elemzők és katonai szakértők szerint nagyjából húsz tábornoki rangú tiszt vehet részt az Ukrajna elleni orosz háborúban.

Ez azt jelenti, hogy alig több mint három hét alatt az orosz tábornokok húsz százaléka elesett a harcokban.

Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok hadserege mindössze egyetlen egy tábornokot veszített az iraki és afganisztáni háborúk évtizedei alatt, és ő sem harcokban esett el, hanem egy kiképzőközpontban ölte meg egy lövöldözni kezdő afgán katona.

Ez nagyon-nagyon szokatlan

– jelentette ki a CNN-nek David Petraeus amerikai tábornok. A CIA egykori igazgatója hozzátette, hogy négy orosz tábornok halálát teljes bizonyossággal megerősítették, és szerinte ugyanez fog történni az ötödik esetében is. 

Vadásznak rájuk

Szakértők szerint egyértelmű, hogy a tábornokok nem csak rossz helyen voltak rossz időben, hanem az ukránok célzott támadásokat hajtanak végre, és igyekeznek annyi orosz parancsnokot és magas rangú tisztet megölni, amennyit csak tudnak.

Nem hiszem, hogy ez véletlen lenne. Egy (tábornok halála) lehet véletlen, de ilyen sok már célzott támadás

jelentette ki a BBC-nek Rita Konaev, az amerikai Georgetown Egyetem orosz hadsereggel foglalkozó elemzője.

A Wall Street Journal információi szerint az ukrán katonai hírszerzés egy külön csapatot hozott létre az orosz tisztek megtalálására és kiiktatására. A lapnak egy, az ukrán elnök belső körébe tartozó ember elmondta, hogy ez a csapat mindent tud a célpontokról, és főleg „ismert tábornokokat, pilótákat és tüzérségi parancsnokokat keresnek”.

És amikor megtalálják őket, akkor drónokkal, illetve a NATO-országoktól kapott nagyerejű mesterlövészpuskákkal ölik meg őket – írta a military.com nevű amerikai katonai szaklap. Puskákkal, amire a Yahoo News információi szerint a CIA különleges erőinek tagjai képezték ki az ukrán mesterlövészeket. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mesterlövészpuskákat néz meg egy hadgyakorlaton, 2019-ben. Fotó: Evgeniy Maloletka/Bloomberg via Getty Images


A lapnak egy volt amerikai hírszerző kijelentette, hogy „a kiképzés meghozta a gyümölcsét”.

Túlságosan elől vannak

A francia hadsereg egyik magas rangú tagja az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva szintén azt közölte, hogy az ukránok egészen biztosan vadásznak az orosz tisztekre. Közlése szerint azonban a sok haláleset azt is megmutatja, hogy a háború nem megy olyan jól, mint amire az oroszok számítottak, és a nehézségek miatt a vezetők kénytelenek kimenni a frontvonal közelébe, ahol veszélynek teszik ki magukat.

Szakértők és elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz hadsereg felépítése olyan, hogy a felső vezetők hoznak meg minden döntést, és nekik kell megoldaniuk a harcok közben felmerülő problémákat, és növelniük a katonák morálját. Közben Moszkva felől politikai nyomás is nehezedik a tábornokokra, akik emiatt is közelebb vannak a harcokhoz – mondta el a military.com-nak Jeffrey Edmonds, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács egykori oroszügyekkel foglalkozó igazgatója. 

David Petraeus a CNN-nek kijelentette:

Az ukránoknak nagyon jó mesterlövészeik vannak, és egymás után szedik le őket

Lehallgatott beszélgetések miatt ölik őket

Az orosz hadsereg közben kénytelen titkosítás nélküli mobiltelefonokon, gyakran ukránoktól lopott telefonokon kommunikálni, miután saját titkosított kommunikációs eszközeik nem működnek. Így viszont könnyedén le tudják őket hallgatni, és meg tudják határozni a helyzetüket is.

Sok orosz tábornok lehallgatható telefonokon és rádiókon beszélget. Legalább egy esetben az ukránok elfogták egy tábornok hívását, az alapján meghatározták a helyzetét, és megtámadták a helyet, megölve őt és a stábját – mondta el a New York Timesnak két katonai tisztségviselő.

Egy tábornok haláláról például azért lehet tudni, mert az ukránok elfogták az orosz hírszerzés két tagjának beszélgetését, amiben erről is szó volt, és ezt később nyilvánosságra hozták. A hírszerzők arról is panaszkodtak, hogy a biztonságos kommunikációt lehetővé tevő rendszerük nem működik Ukrajnában.

Mennyire számít?

Eli Tenenbaum biztonságpolitikai szakértő az AFP-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túlértékelni a tábornokhalálok stratégiai jelentőségét, mert feladataikat át tudják venni mások, de hozzátette, hogy azért az ilyesmi „fáj Oroszországnak”. 

Más véleményen volt John Barranco, az amerikai tengerészgyalogság ezredese, a washingtoni Atlantic Council tagja. Elmondása szerint a tisztek megölése hatékony stratégiai lehet az ukránok számára. Barranco a military.comnak elmondta:

Szerintem ez rontja az orosz morált, és javítja az ukrán morált. Szerintem taktikai hatása is lehet. Ezek a fickók nem véletlenül voltak a fronton.


Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mesterlövészpuskákat néz meg egy hadgyakorlaton, 2019-ben – Fotó: Evgeniy Maloletka/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#orosz tábornokok#orosz tábornok#tábornok#mesterlövészek#ukrajna#oroszország#mesterlövész#drón

Címlapról ajánljuk