Külföld

Putyin vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja az amerikai elnök szerint

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 5:24

Joe Biden szerint erre utal, hogy az oroszok az ukránokat kezdték vádolni ugyanezzel.

Joe Biden amerikai elnök szerint egyértelmű jele van annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök biológiai és vegyi fegyverek bevetését fontolgatja az ukrajnai háborúban – számolt be a hírről a Guardian.

Hamisak azok az orosz vádak, amelyek szerint Kijev biológiai és vegyi fegyverekkel rendelkezik, és azt mutatják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök maga is fontolgatja ezek bevetését az Ukrajna elleni háborújában

– fogalmazott Joe Biden egy üzleti kerekasztal-megbeszélésen. Az elnök szerint az Egyesült Államok hadserege nem rendelkezik sem biológiai, sem vegyi fegyverekkel Európában.

Mint ismert, az orosz védelmi minisztérium bizonyíték felmutatása nélkül azzal vádolta meg Kijevet, hogy vegyi támadást tervez saját népe ellen, hogy ezzel az oroszokat vádolja meg. Korábban pedig egy orosz tábornok arról beszélt, hogy az USA által finanszírozott ukrajnai laboratóriumokban célzottan a szlávokra veszélyes, denevérekkel is terjesztett vírusokat fejlesztettek.

A hónap elején Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt Nyikolaj Patrusevvel, az orosz Biztonsági Tanács titkárával, és figyelmeztette őt: bármilyen esetleges orosz döntés, amely vegyi vagy biológiai fegyverek bevetésére irányul Ukrajnában, következményekkel járhat, bár a Fehér Ház nem részletezte ezeket.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#joe biden#vlagyimir putyin#vegyifegyverek#biológiai fegyver

Címlapról ajánljuk