Külföld

Visszaengedik a tálibok az iskolákba a lányokat

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 17:56

Azt közölték, hogy minden afgán állampolgár számára biztosítják az oktatáshoz való jogot.

Minden tanuló számára kinyitják az iskolákat ezen a héten – közölte az afganisztáni tálib kormány oktatási minisztériuma, ami az AP hírügynökség szerint azt jelenti, hogy a lányok is visszaülhetnek az iskolapadba.

A tavaly augusztusi hatalomátvétel óta a hatodik osztály felett nem járhattak iskolába a lányok, a nemzetközi közösség viszont sürgette a tálib vezetést, hogy szüntessék meg a korlátozást. Idén a nők már visszamehettek az egyetemekre, bár külön kell tanulniuk, és már korábban ígéretet tettek arra is, hogy a perzsa újév után minden osztályban folytatódhat az oktatás.

A minisztériumi közlemény nem említi külön, hogy a lányok is visszatérhetnek az iskolákba, hanem úgy fogalmaz, hogy „az oktatási minisztérium biztosítja a nemzetet, hogy elkötelezett minden állampolgárának oktatáshoz való joga iránt”. Azt is hozzáteszik, hogy a minisztérium „keményen dolgozik, hogy felszámoljon mindenféle diszkriminációt”, de ezt a közlemény nem részletezi.

A tálibok nem korlátozták, hogy a nők milyen egyetemi képzésekre járhatnak, de a zenei képzéseket megszüntették. Az előző tálib uralom alatt teljesen betiltották a zenét Afganisztánban, a nők nem tanulhattak és nem dolgozhattak, és burkát kellett viselniük. Most akár a tévében is feltűnhetnek zenészek, a nőknek pedig „csak” a hajukat eltakaró hidzsábot kell hordaniuk, és egyes munkakörökbe már visszaengedték őket a tavalyi hatalomátvétel óta.

Nyitókép: Bilal Guler/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#afganisztán#tálibok#oktatás

Címlapról ajánljuk