Külföld

Kétszázezren gyűltek össze Putyint hallgatni egy moszkvai stadionban, de sokan kényszerből

rtl.hurtl.hu

2022. március 18. 16:47

Az orosz elnök nyilvános beszédben éltette az Ukrajna ellen indított háborút a Krími tavasz című tömegrendezvényen. Azt mondta, az ukrán civilek tárt karokkal várták az orosz katonákat.

Öt percen át tartó nyilvános beszédben éltette pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az orosz nép milyen nagy egyetértésben támogatja az Ukrajna elleni orosz háborút, amit ő továbbra is „különleges katonai akcióként” jellemez. Az orosz államfő a moszkvai Luzsnyiki Stadionban tartott ünnepségen szólt az orosz lobogókat lengető tömeghez, akik a Krím-félsziget nyolc évvel korábbi elfoglalására emlékező ünnepségen vettek részt.

Putyin közölte, hogy Oroszország „rég nem látott olyan nagy egységet, mint most”, az Ukrajna elleni háború kapcsán, kijelentve, hogy az orosz katonák „vállt vállnak vetve küzdenek”. Az orosz elnök most is kijelentette, hogy a kijevi kormányzat „valóban népirtást hajtott végre” Ukrajna keleti, oroszok lakta részén, és „annak megállítása volt a különleges katonai akció célja”.

Putyin emellett kijelentette, hogy az ukrán civilek tárt karokkal várták az orosz katonákat.

Az orosz hatóságok közlése szerint az ünnepségen nagyjából kétszázezer ember volt a stadionban és annak környékén. Az eseményen készült felvételeken látszik, hogy a 85 ezer fő befogadására képes stadionban teltház volt.

Azonban a BBC brit közszolgálati adó, valamint a Reuters brit hírügynökség is arról számolt be, hogy több állami cég dolgozója is azt mondta nekik, feletteseik kényszerítették őket a részvételre, és a beszámolók szerint buszokkal vitték oda az embereket, valamint diákokat is, akik nem is tudták, hogy pontosan milyen eseményre viszik ki őket, és sokan még azelőtt elhagyták a stadiont, hogy az esemény elkezdődött volna. 

A moszkvai metró egyik dolgozója a BBC-nek elmondta, hogy több kollégájával együtt kényszer hatására voltak a stadionban. A férfi kijelentette, hogy a tömegben lévő emberek nagy része nem támogatja a háborút. A BBC beszámolója szerint kétségtelen volt, hogy sok olyan ember is volt a stadionban, akik őszintén támogatták az Ukrajna elleni háborút.

Az esemény nem zajlott zökkenőmentesen. Az orosz állami televízió ugyanis egyszer csak félbevágta Putyin beszédét, és váratlanul korábbi felvételeket kezdett el játszani a stadionból, és később újra leadták az elejétől a végéig az orosz elnök beszédét. 

Az orosz elnöki szóvivő „technikai problémával magyarázta az esetet.

Nyitókép: Twitter / Kevin Rothrock

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#oroszország#beszéd#moszkva#stadion#ukrajna

Címlapról ajánljuk