Külföld

Az amerikaiak szerint Kína segítheti ki katonailag Oroszországot

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 14. 18:28

Egyelőre név nélkül nyilatkozó hivatalnokok mondják ezt.

Azt közölte szövetségeseivel az USA, hogy Kína nyitott arra, hogy katonailag segítse Oroszországot a háborúban Ukrajna ellen. A Financial Times-nak névtelen források beszéltek erről az amerikai kormányból.

Egyikük szerint a Pentagon nagyon közelről figyeli Kínát az ügy miatt. Az ázsiai ország nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, de a vezetőik és diplomatáik folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tárgyalások és nem fegyverek útján kell véget vetni a konfliktusnak.

Az USA azon dolgozik, hogy a kínaiak ne nyújtsanak katonai segítséget az oroszoknak, és szövetségeseiket is arra kérték, hogy segítsenek ebben. A két ázsiai ország az utóbbi években közelebb került egymáshoz, mivel mindketten kimaradtak a nyugati katonai szövetségekből, és kormányaik negatívan viszonyulnak az USA-hoz is.

A kínai diplomácia korábban tagadta, hogy fegyvert szállítana az oroszoknak, de az Egyesült Államok figyelmeztetést küldött. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy aggodalomra ad okot, hogy Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

Nyitókép: Mikhail Svetlov / Getty Images

#Külföld#oroszország#kína#putyin#orosz-ukrán háború#segítség#katona

Címlapról ajánljuk