Külföld

Kínától kért katonai segítséget Oroszország a Fehér Ház szerint

rtl.hurtl.hu

2022. március 14. 5:49

A kínai diplomácia tagadja, hogy fegyvert szállítana az oroszoknak, de az Egyesült Államok figyelmeztetést küldött.

Oroszország katonai segítséget kért Kínától Ukrajnában, többek között drónokat – közölte vasárnap egy magas rangú amerikai tisztviselő a CNN televízió műsorában.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy aggodalomra ad okot, hogy Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

„Szorosan figyeljük azt is, hogy Kína milyen mértékben nyújt bármilyen formában anyagi vagy gazdasági támogatást Oroszországnak. Ez aggodalomra ad okot. És közöltük Pekinggel, hogy nem fogjuk tétlenül nézni, hogy bármely ország kompenzálja Oroszországot a gazdasági szankciókból eredő veszteségeiért” - mondta Sullivan.

Sullivan szerint az Egyesült Államok világossá tette Peking számára, hogy következményei lesznek azoknak a nagyszabás" erőfeszítéseknek, amelyek arra irányulnak, hogy a Kreml megkerülhesse az amerikai szankciókat.

Az USA kínai nagykövetségének szóvivője, Liu Pengyu a CNN-nek azt mondta, nem hallott róla, hogy Oroszország bármit is kért volna Kínától. A szóvivő szerint Kína a konfliktus békés rendezésében érdekelt.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ing kínai elnök Pekingben 2022. február 4-én. – Fotó: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#kína#egyesült államok

Címlapról ajánljuk