Külföld

Újabb titokzatos drón: orosz gyártmányú robotrepülőt találtak

rtl.hurtl.hu

2022. március 14. 11:02

A felderítésre használt gép ezúttal a román légtérben maradt, nem tévedt át Magyarországra.

Nyomozást folytatnak a romániai hatóságok, miután ismeretlen eredetű drónra bukkant egy férfi a Beszterce-Naszód megyei Nagydemeteren – írta a Főtér.

A beszámolók szerint a férfi vasárnap este, a háza közelében, egy árokban látta meg az eszközt. Hazavitte, majd értesítette a rendőrséget.

A hatóságok közlése szerint a mintegy egyméteres hosszúságú, katonai drónnak kinéző szerkezeten cirill betűs, valószínűleg orosz felirat látható.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy egyáltalán köze lehet-e az ukrajnai háborúhoz, és ha igen, hogyan repülhetett át az Ukrajnában dúló harcok közepette Romániába.

A kinézete alapján egy Orlan-10-es katonai drón lehet, amelyet egy szentpétervári cég gyárt az orosz hadsereg számára, légi felderítésre használják. A típust Ukrajnában, Szíriában, Líbiában és Hegyi-Karabahban is bevetették már.

Az utóbbi napokban szintén megsértette a román, valamint a magyar légteret is egy másik katonai drón: a szovjet típusú Tu-141 végül Horvátország fővárosában zuhant le. Az oroszok állítása szerint a típust az ukrán hadsereg használja.

Nyitókép: Orlan 10 / Wikipedia

#Külföld#drón#románia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk