Külföld

Soros György szerint ez már a III. világháború kezdete

rtl.hurtl.hu

2022. március 12. 14:47

Attól tart, hogy Putyin és Hszi Csin-ping elpusztíthatják a civilizációnkat.

„Oroszország február 24-i inváziója Ukrajnában egy harmadik világháború kezdete volt, amely elpusztíthatja civilizációnkat” – kezdi vészjósló elemzését Soros György a Project Syndicate nevű oldalon.

Ezt az állítását azzal igyekszik alátámasztani, hogy az inváziót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök hosszú találkozója előzte meg február 4-én, aminek végén kiadtak egy dokumentumot az országuk közötti szoros együttműködésről, ez pedig Soros szerint „erősebb minden szerződésnél, és előzetesen részletes tárgyalásokat kellett igényelnie”.

Soros szerint Hszi Csin-ping már összpontosította annyira a hatalmát, hogy Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping szintjére emelkedjen, az viszont meglepte a magyar származású dollármilliárdost, hogy a kínai vezető – szerinte legalábbis – „engedélyt adott” Putyinnak a háború megindítására. Az orosz elnök így hozzáláthatott élete álmának megvalósításához, a hetvenhez közeledve úgy érzi, végre beírhatja magát az orosz történelembe, vélekedik Soros.

„Azonban torz az az elképzelés, amit Oroszország világban betöltött szerepéről alkotott. Úgy tűnik, hisz abban, hogy az orosz népnek szüksége van egy cárra, akit vakon követhet, de ez a demokratikus társadalom szöges ellentéte” – írja, majd arról értekezik, hogyan és miben tévedett Putyin; például abban, hogy az orosz ajkú ukránok majd tárt karokkal fogadják az orosz katonákat.

Soros szerint Putyin „szó szerint megőrült”, meg akarja büntetni Ukrajnát, ezért pedig semmi sem drága neki, és még a háború szabályait is figyelmen kívül hagyja, nem utolsósorban a polgári lakosság bombázásával.

Úgy véli, az egységessé kovácsolódott Nyugat támogatása miatt Oroszország elveszítheti a háborút, Oroszország elveszítheti a háborút, eközben pedig „úgy tűnik, Hszi rájött, hogy Putyin szélhámos lett.” Ezt arra alapozza, hogy március 8-án a kínai elnök felhívta Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, és béketeremtő erőfeszítéseik támogatásáról biztosította őket, elkerülendő a humanitárius válságot.

Soros szerint azonban korántsem biztos, hogy Putyin teljesíti Hszi kívánságát. „Csak remélni tudjuk, hogy Putyint és Hszit eltávolítják a hatalomból, mielőtt elpusztítanák civilizációnkat” – zárja sorait.

Kép: Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#soros györgy#vlagyimir putyin#hszi csin-ping#oroszország#kína#ukrajna

Címlapról ajánljuk