Külföld

Így áll a háború Ukrajnában – mutatjuk a térképen

rtl.hurtl.hu

2022. március 5. 13:39

Folyamatosan érkeznek a hírek az Ukrajna elleni orosz invázióról. A háborús hírek közötti jobb eligazodás elősegítésére térképen mutatjuk, hol zajlanak jelenleg harcok, honnan és merre nyomulnak előre az oroszok, és mely területeket foglalták már el (rózsaszínnel jelölve) a háború tizedik napjára.

Az orosz csapatok mozgása Ukrajnában

A legelkeseredettebb harcok talán az ország délkeleti részén zajlanak, ahol az oroszok nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy szárazföldi összeköttetést biztosítsanak a 2014-ben elfoglalt Krím és a szakadár népköztársaságok (azaz Oroszország) között. Ebben az akadályt már csak a napok óta körülzárt és ostromlott Mariupol jelenti. A várossal kapcsolatban született meg a háború első tűzszünete: a támadó oroszok öt órát adtak, hogy a civileket kimenekítsék a városból (kék nyíllal jelölve a menekülési irány). A tűzszünetet azonban nem tartották be, folyamatosan lőtték a várost, így a helyi hatóságok kénytelenek voltak visszavonni az evakuciós felhívást és arra kértek mindenkit, hogy menjenek vissza az óvóhelyekre.

Az orosz csapatok komolyabb előrejutás a déli régióban értek el, egy egység Herszontól északnyugatra halad a Juzsnoukrainszkban lévőDél-ukrajnai  Atomerőmű felé, ami körülbelül 200 kilométerre van az ostromra készülő Ogyesszától.  

A dél-kelet-ukrajnai hadihelyzet
#Külföld#orosz-ukrán háború#háború#ukrajna#térkép

Címlapról ajánljuk