Külföld

Elon Musk nem blokkolja az orosz propagandát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 9:30

„Legfeljebb ha fegyvert fognak ránk” – írta ki Twitterre az Ukrajnába műholdas internetet telepítő, magát a szólásszabadság abszolút hívének nevező milliárdos.

Az elmúlt órákban több posztot is közzétett az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Elon Musk, a világ leggazdagabb embere. A SpaceX űripari és a Tesla autóipari cégek főnöke, tulajdonosa nemrég azzal került be a hírekbe, hogy bekapcsolta az űrből internetet sugárzó Starlink műholdak szolgáltatását az oroszok által megszállt ukrajnai területeken, és a műholdas internet eléréséhez szükséges tányérantennás terminálokat szállított az országba.


A gyakran felelőtlen, sokszor káros tweetjeiről is elhíresült Musk szombatra virradó éjjel először azt írta ki Twitterre, hogy „Kitartást, Ukrajna”, majd hozzátette, hogy együttérez azokkal az oroszokkal is, akik ellenzik az ukrajnai háborút.


Egy másik tweetben azt közölte, hogy a SpaceX-nél előtérbe került a kiberbiztonság, mert zavarni kezdték a Starlink műholdak adását. Mint később kifejtette, az ukrajnai háborús zónához közel lévő Starlink terminálok vételét órákig zavarták. Ezt egy szoftverfrissítéssel sikerült azóta elhárítani.


Elon Musk végül arról posztolt, hogy egyes kormányok (de nem az ukrán) arra próbálták rávenni, hogy blokkolja az orosz hírügynökségeket a Starlink hálózatán.

„Ezt nem tesszük, hacsak fegyvert nem fognak ránk” – tette hozzá Musk, aki elnézést kért, hogy a szólásszabadság abszolút híveként ehhez nem járul hozzá.

Egy hozzászóló válaszul arra figyelmeztette, hogy az orosz hírforrások propagandát terjesztenek, mire Musk azt felelte, hogy minden hírforrás részben propaganda, csak némelyek jobban mint mások.

Nyitókép: Elon Musk a Starlink projektről beszél a barcelonai Mobile World Congress (MWC) egyik eseményén, 2021. június 29-én – Fotó: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images)

#Külföld#orosz-ukrán háború#elon musk#ukrajna#starlink#internet#szólásszabadság#orosz propaganda

Címlapról ajánljuk