Tudomány-Tech

Elon Musk legdurvább húzásai: drogos tweetek, X Æ A-12 és Putyin

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyMohos MátéMohos Máté

2022. február 6. 10:56

A világ leggazdagabb emberét, Elon Muskot választotta az amerikai Time magazin 2021-ben az év emberének. A dél-afrikai származású milliárdos karrierjét, vagy inkább annak megítélését durva beszólások, viccesnek szánt tweetek és kiszámíthatatlan megnyilvánulások árnyékolják be.

Sokan meglepődtek, amikor 2021 végén az amerikai Time magazin szerkesztői Elon Muskot választották meg az év emberének. Mert lehet, hogy Elon Musk a SpaceX és a Tesla tulajdonos-vezérigazgatójaként a világ leggazdagabb embere*, lehet, hogy sokan egy vizionárius, fél lábbal a jövőben élő zseninek tartják, de az is biztos, hogy az évek során azért is bőven megdolgozott, hogy felháborodás, megvetés vagy nevetség tárgya legyen.

 

Kétrészes cikkben gyűjtöttük össze a világ egyik legbefolyásosabb, egyben legfurcsábban is viselkedő emberének húsz legbizarrabb húzását. Az első etapban most a kevésbé súlyos, mint inkább megmosolyogtató mozzanatairól lesz szó.

*Cikkünk megjelenésekor, a Forbes élő listájának első helyezettje.

A stílus maga az ember

„Folyton elfelejtem, hogy maga még él” – írta az idén ötvenet betöltött Elon Musk, a nyolcvan éves Bernie Sanders vermonti szenátornak, aki korábban az amerikai elnökjelöltségre is pályázott. A november 14-i tweet sokakat felháborított: érzéketlennek, tiszteletlennek, vagy csak szimplán bunkónak nevezték a milliárdost. Musk egyébként Sanders egy korábbi twitter bejegyzésére reagált, amiben a közepesen gazdag baloldali politikus az extrém gazdagok igazságos megadóztatására szólított föl. Musk feltehetően azért kapta fel a vizet, és válaszolt sokak szerint már-már minősíthetetlen hangnemben Sandersnek, mert az utóbbi időben folyamatosan támadják adófizetői morálja miatt, vagyis, hogy a világ egyik leggazdagabb embereként szinte alig fizet jövedelemadót.

 

Emiatt Musk összerúgta a port Elizabeth Warren szenátorral is (szintén elnökjelölt volt 2020-ban), aki az amerikai társadalombiztosítás piócájának nevezte őt. December végi tweetjében aztán Musk csak annyit közölt, hogy több mint 11 millió dollárnyi adót fizet 2021-ben.

Exes Arkangyal Tizenkettő

Óriási örömhírt osztott meg Musk és akkori barátnője, az énekesnő Grimes tavaly májusban: a párnak fiú gyereke született. A hír mellé még azt is elárulták, hogy nevezték el sarjukat – emiatt került fel az esemény a listánkra. A csöppség ugyanis az X Æ A-12 nevet kapta, amit az üzletember szerint “X Ash Archangel-12”-nek kell kiejteni. Hamarosan azt is elárulta, hogy honnan jött a név –  legalábbis egy része: twitteren posztolt képet a gyerekről és egy magazinról, benne a Lockheed A-12 nevű kémrepülőgépről szóló cikkel. (A gyereket később kénytelen voltak X Æ A-XII-ként anyakönyvezni, mert a kaliforniai törvények értelmében a nevek számokat nem, csak betűket tartalmazhatnak.)

Borzalmas szóviccek és gyermeteg poénok

Musk twitteres aktivitásának visszatérő elemei a gyerekes, gyakran szexuális tartalmú, és sokszor fárasztó szóviccek. Annyi van, hogy nem is érdemes egyet kiemelni, inkább jöjjön ezekből egy kis ajándékkosár:

Fotó: Elon Musk Kínában — Aly Song / Reuters

Kaliforniai kavarás

Musk életének egyik legbizarrabb sztorija eredetileg nem is róla szólt volna, aztán rengeteg kavarás után mégiscsak ő lett a főszereplő.  Történt ugyanis, hogy Musk barátnője Grimes megegyezett Azealia Banks rapperrel, hogy csinálnak egy közös számot. A felvételt Musk kaliforniai házában készítették volna el – ám amikor Azaela megérkezett a helyszínre, nem talált ott senkit. A rapper innen közösségi felületein közvetítette az eseményeket:

  • A bizarr eseménysort az indította el, hogy Musk korábban arról tweetelt, hogy 420 dolláros árfolyammal privát céget csinálna a Teslából. (A 420-as szám a füvesek körében kultikusnak számít.) Több befektető szerint emiatt később be is perelte a milliárdost.
  • Az ekkor éppen a Musk tweetje által keltett hullámokkal foglalkozó Musk és Grimes előbb beengedték a rappert a házba, majd több napra magára hagyták. A helyzetet a fekete művésznő a Tűnj el! című horrorfilmhez hasonlította.
  • Egy Instagram-sztoriban később arról írt, hogy eközben Grimes a milliárdost ápolta, aki „túl hülye ahhoz, hogy tudja, nem szabad LSD-zve Twitterezni”.
  • Banks szerint végül azért nem tudta elkészíteni Grimes-szal a közös dalát, mert a nő éppen a bedrogozott Muskot próbálta távol tartani az internettől.
  • Ezután Musk letagadta, hogy bármi köze lenne az énekesnőhöz, vagy hogy valaha is találkoztak.
  • Musk később bevallotta, hogy mégis találkozott a fekete rapperrel.
  • Majd egy váratlan fordulattal Banks azt állította, hogy Musk lehallgatja a telefonját.
  • Amiről később már azt mondta, hogy az Musknál van.
  • Közben a Musk furcsa tweetje miatt indított perben is tanúskodnia kellett Banksnek

A történet pontos hátterére a mai napig nem derült fény, mindenesetre Azaela sosem készítette el közös dalát Grimesszal, és a két zenész a mai napig nincs különösebben jóban.

Hold vagy Mars, nem mindegy?

Elon Musk élete álma, hogy fenntartható kolóniát alapítson a Marson, láthatóan mindent annak rendel alá, hogy segítségével az ember bolygóközi fajjá válhasson. Ez mind nagyon szép és jó, de az akkor is ciki, hogy a „Szálljuk meg a Marsot” jelszóval közzétett képen pont nem a Mars bolygó látható, hanem a teljes holdfogyatkozás miatt vöröses színű Hold. A kínos tévedésre egyébként a híres asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson is felhívta Musk figyelmét, aki azzal mentegetőzött, hogy hogy csak telefonon keresett gyorsan egy képet, és nem nézte meg jobban, mit is posztol. Reméljük a Marsot kolonizáló rakétáit kicsit nagyobb odafigyeléssel építi majd meg.


Musk szerint a tökéletes elnökjelölt

Fotó: A zseni és az elnökjelölt — Kanye West / Twitter

Kanye West (új nevén egyszerűen csak Ye) egy nappal a függetlenség napja után, 2020. július 5-én jelentette be Twitteren, hogy indulna az elnökválasztáson. Soha nem fog kiderülni, hogy Elon Musk mennyire gondolta komolyan válaszát, amiben teljes támogatásáról biztosította a kissé zakkant amerikai rapművészt.

A szegény kis kormány által elnyomott milliárdos klapec nyöszörgései

Az többé-kevésbé nyilvánvaló, hogy Musk szeret(ne) a Twitter ügyeletes mókamisije lenni, az a laza arc, aki félkézzel szórja a frenetikus sziporkákat, a legfrissebb mémekkel porcukrozva tízmilliók életét. Nos, maradjunk annyiban, hogy ez nem igazán működik, az idén júliusban posztolt, amúgy jópofa kutyás mémre is sokan inkább húzták a szájukat. Ez részben azért érthető. A kormánykritikus kép fő mondandója, hogy míg az átlag állampolgárok többsége megbízik a kormányában, addig a sokat látott és tapasztalt bennfentesek tudnának mit mesélni, ha hagynák őket. Sokak szerint ez kissé faramucin hat, tekintve, hogy Musk cégei az amerikai államtól súlyos dollármilliókat érő kormánymegbízásokat zsebeltek be.

Gyere Vologya, dumcsizzunk!

Februárban meglepő, külpolitikai vonatkozású  posztot tett közzé Musk. Egyenesen Vlagyimir Putyinnak szegezte a kérdést, hogy lenne-e kedve beszélgetni vele a Clubhouse nevű appon. A felfutóban lévő alkalmazás afféle virtuális beszélgetőszobát kínál a résztvevő felhasználóknak, akik élőszóban vitázhatnak, cserélhetnek eszmét. (A koronavírus-járvány lezárásai és karanténintézkedései miatt jelentős igény mutatkozott akkoriban erre a szolgáltatásra.) Elon Musk egy másik, az eredetihez hozzáfűzött bejegyzésben oroszul is megszólalt, kijelentve, hogy nagy megtiszteltetés lenne számára, ha Oroszország elnöke elfogadná a meghívást. Emiatt sok bírálat érte Muskot, hiszen mégiscsak az Egyesült Államokkal ellenséges nagyhatalom vezetőjével bratyizott volna. Az végül soha sem derült ki, hogy milyen indíttatásból fordult Putyinhoz a dollármilliárdos. A Kreml mindenesetre röviden reagált az érdekesnek nevezett felvetésre, annyit közöltek, hogy Putyin elnök nem szokott közösségi média felületeken megfordulni.

Április bolondja

Ha van valami, amit a világ szeriőz újságírói a legjobban utálnak, akkor az az április elsejei tréfa. Ez egy olyan napja az évnek, amikor ha valamely óvatlan szerkesztő felül egy álhírnek, akkor sose mossa le magáról a szégyent. Musk április 2-ai hármas tweetjét nyilván nem lehet komolyan venni, de a Tesla csődjével viccelődő szöveg így is sok gazdasági szakújságírónak okozhatott posztraumatikus stresszt.


Ez sok mindent megmagyaráz

Elon Musk nemrég fellebbentette a fátylat arról, hogy hogyan is írja twitteres bejegyzéseit. Mondjuk nem biztos, hogy ez olyasvalami, amiről nekünk feltételül tudnunk kellett: „Tweetjeim legalább fele egy porcelántrónon születik.”

Azon pedig már nem is csodálkozunk, hogy csaknem félmillió lájkot kapott az a tweetje, ami szerint gondolkodik a karrierváltáson, és lehet hogy inkább főállású influenszer lesz. Egy biztos: ebben az esetben ki sem kellene mozdulnia a klotyóról.

Nyitókép: Elon Musk — Reuters / Pool

#Tudomány-Tech#elon musk#grimes#leggázabb#milliárdos#tesla#spacex#cybertruck#tudomány

Címlapról ajánljuk