Külföld

Zelenszkij: Meg kell állítani Oroszországot, mielőtt atomkatasztrófa lesz

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 6:43

Az ukrán elnök az után figyelmeztetett erre, hogy az orosz erők rátámadtak a legnagyobb ukrán atomerőműre. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „nukleáris terrorizmussal” vádolta meg Oroszországot a zaporizzsjai atomerőmű ellen péntek hajnalban indított támadás miatt, és arra sürgette az európai országok vezetőit, hogy „ébredjenek fel”, és állítsák meg Moszkvát, mielőtt „atomkatasztrófa történik. Az ukrán elnök kijelentette:

Még soha egyetlen egy ország sem lőtt nukleáris erőművet. Az emberiség történelmében most először egy terrorista állam atomterrorizmust követ el.

Zelenszkij azzal vádolta meg az orosz fegyveres erőket, hogy szándékosan lövik a zaporizzsjai atomerőművet, és pontosan tudják, hogy mire lőnek, mert „felkészültek rá”. Az ukrán elnök egyben arra figyelmeztetett, hogy az atomerőmű felrobbanása „Európa végét, Európa evakuálását” jelentené. A kora reggeli Híradó riportja az incidensről:

A Fókusznak egy nappal korábban Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja elmondta, hogy az atomerőművek nincsenek felkészítve arra, hogy háborús cselekmények színterévé váljanak, emiatt nincs is protokoll ilyen esetekre.

Elfogadhatatlan, felelőtlen

A világ vezetői közben egymás után ítélték el az atomerőmű elleni támadást, és annak azonnali befejezését követelték Moszkvától.

Boris Johnson brit kormányfő telefonon beszélt Zelenszkijjel a „súlyosan aggasztó” esetről - közölte a brit kormányszóvivő. Johnson kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlen akciói már közvetlenül fenyegetik egész Európa biztonságát”, és rendkívüli gyűlésre hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát az eset miatt.

Joe Biden amerikai elnök az atomerőmű elleni támadás hírére felhívta Zelenszkijt, aki a Fehér Ház közlése szerint tájékoztatta az esetről. A két elnök arra sürgette Oroszországot, hogy „fejezze be katonai akcióit a területen”, és engedjék a helyszínre a tűzoltókat.  

Justin Trudeau kanadai kormányfő a közösségi oldalán közölte, hogy beszélt az ukrán elnökkel az atomerőmű elleni „szörnyű” támadásól, és hozzátette, hogy Oroszországnak azonnal be kell fejeznie „ezeket az elfogadhatatlan támadásokat.”

Az Egyesült Államok atomügyekért is felelős energiaügyi miniszterre az atomerőműnél kitört tűzre reagálva közölte, hogy aktiválták az amerikai nukleáris vészhelyzetekkel foglalkozó kormányzati csoportot, és folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket. Jennifer Granholm az atomerőmű közelében végrehajtott „felelőtlen katonai akciók” azonnali befejezésére szólított fel.

A miniszter közölte, hogy beszélt ukrán kollégájával, és megerősítette, hogy az erőmű közelében nem emelkedett a sugárzás szintje, hozzátéve, hogy a „reaktorokat masszív épület védi”, és a reaktorokat „biztonságosan leállítják”.

Nyitókép: Naplemente az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél, 2019-ben. Fotó: Dmytro Smolyenko/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#atomerőmű#volodimir zelenszkij#zaporizzsjai atomerőmű#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk