Külföld

Megfékezték a tüzet Európa legnagyobb atomerőművében

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 4. 5:12

A területet az erőművel együtt órákon keresztül bombázták az oroszok múlt éjjel. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműnél péntek hajnalban. A lángokat szerencsére eloltották, és senki sem sérült meg az erőműnél, írja a Guardian.

Az oroszok valószínűleg az erőmű melletti kiképzőépületet célozták. Amikor az ukrán tűzoltók megkezdték a mentést, egy közeli város polgármestere szerint le is álltak a harcok a környéken.

A területet az erőművel együtt órákon keresztül bombázták az oroszok az éjszaka.

A tűz hírére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 24 órás készenlétbe helyezte magát. A szervezet egyébként előző este szólította fel Oroszországot, hogy „azonnali hatállyal szüntesse be az ukrajnai atomlétesítmények körüli harci cselekményeket”. Az Egyesült Államok ugyancsak aktiválta nukleáris incidenseknél bevetendő készenléti egységét.

A kora reggeli Híradó riportja az incidensről:

Sikerült eloltani

„5:55-kor a 60x40 méteres melléképületben keletkezett tüzet kétezer négyzetméteres területen sikerült körülhatárolnunk” – írták a tűzoltók Telegramon. Helyi idő szerint 6.20-kor azt is bejelentették, hogy sikerült eloltaniuk a tüzet.


A helyszínen nem nőtt meg a sugárzás mértéke, és a hírek szerint a magolvadás veszélye is alacsony volt. Az itt használt reaktortípus sokkal biztonságosabb annál, mint ami felrobbant a csernobili atomkatasztrófa során, szintén Ukrajnában.

Az erőművet már csütörtökön is megközelítette az orosz sereg, ekkor a helyiek élőlánccal védték meg azt  a tankoktól.

A Fókusz csütörtök esti riportjában a szakértő arra figyelmeztetett, atomkatasztrófa lehet a vége, ha Oroszország megpróbálja elfoglalni az ukrán atomerőműveket:

Nyitókép: Guardian/YouTube

#Külföld#atomerőmű#élőlánc#bombázás#tűz#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk