Külföld

Blokkolják Oroszországban a Facebookot és a BBC-t, sőt az App Store-t és a Google Playt is

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 4. 6:00

Emellett letiltották az ország egyik legnagyobb független, oknyomozó híroldala, a Meduza elérését is.

Letiltotta az orosz médiahatóság a Meduzát, a 2014-ben indult orosz és angol nyelvű híroldalt, ami hosszú ideig az egyik legfontosabb független portál volt az orosz olvasók számára.

A Lettországból üzemeltetett oldal pénteken jelentette be, hogy hivatalosan is megerősítette a Roszkomnadzor: arra kéri az internetszolgáltatókat az országban, hogy blokkolják az elérést az oldalhoz.

A hatóság állítja: egy február 24-I hatósági parancsot hajtanak végre.

Illegális lett háborúnak hívni az inváziót

írja az oldal, ami először csütörtökön kezdte gyanítani, hogy nekiálltak letiltaltani őket olvasói jelzések alapján.

Csütörtök este az oroszországi felhasználók elkezdtek nehezen hozzáférni a Facebookhoz, úgy tűnik, a közösségi oldal is tiltólistára került, ahogy a BBC is – utóbbit a RIA orosz állami hírügynökség is megerősítette. A Deutsche Welle és a Szabad Európa orosz adása teljesen elérhetetlen, de még az App Store-t és a Google Playt is blokkolták a hatóságok – írja a Globalcheck.

A Meduzát havonta több mint hétmillió ember olvasta. 2019-ben a hatóságok letartóztatták egyik újságírójukat, 2021-ben pedig „külföldi ügynöknek” minősítették őket az orosz hatóságok. Az oldal 2014-ben indult, eredetileg csak más portálok híreik gyűjtötte. Később saját anyagaik és oknyomozó cikkeik is megjelentek.

Ahogy mi is megírtuk, a médiahatóság arra utasította az orosz médiát, hogy kerüljék a „támadás”, a „behatolás”, az „invázió”, illetve a „hadüzenet” szavakat az Ukrajnáról szóló hírekben.

Akik szerintük „álhíreket” terjesztenek, ötmillió rubelig (kb. 18 millió forint) terjedő pénzbírságot kaphatnak, vagy korlátozhatják a tevékenységüket is.

Az orosz média jelenlegi állapotáról nemrég egy Szentpéterváron élő újságíróval beszélgettünk.

Nyitókép: Meduza

#Külföld#meduza#oroszország#média#álhír#tiltás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk