Külföld

Az orosz médiahatóság azt kéri, hogy ne használja a média a „támadás” és az „invázió” szavakat, amikor a háborúról tudósít

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 26. 16:10

Ötmillió rubelre büntetnék azt, aki szerintük hamis híreket terjeszt.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) azt kéri az orosz médiától, hogy kerüljék a „támadás”, a „behatolás”, az „invázió”, illetve a „hadüzenet” szavakat az Ukrajnáról szóló hírekben.

Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ közleményét lehozó MTI szerint azt kérik, hogy a lapok ne adjanak ki „hiteles közlésnek tűnő, de a valóságnak nem megfelelő anyagokat” ukrán városok lövetéséről és békés ukrán lakosok haláláról az orosz hadsereg akcióinak következtében.

Aláhúzzuk, hogy csakis a hivatalos orosz források rendelkeznek aktuális és megbízható információkkal

– írták. A közleményben több hírforrást is álhírterjesztéssel gyanúsítanak, köztük a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov által irányított, Kreml-kritikus Novaja Gazeta című újságot is, amely szolidaritást vállalt Ukrajnával.

A Roszkomnadzor vizsgálatot indít a „hamis hírekkel” kapcsolatban, és a „vétkesek” ötmillió rubelig (kb. 18 millió forint) terjedő pénzbírságot kaphatnak, vagy korlátozzák a tevékenységüket is.

Az orosz állami médiában Ukrajna megtámadása békefenntartó hadműveletként jelenik meg azóta, hogy a csapatok behatoltak az országba. Az inváziós erők már Kijevnél járnak.

Kép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#média#hatóság#oroszország#álhír

Címlapról ajánljuk