Külföld

Egy nagy barátja maradt még Putyinnak

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 21:15

Gerhard Schröder volt német kancellárra mindig számíthat az orosz elnök.

Szinte az egész világ elfordult Oroszországtól és Putyintól, már csak feketeöves diktátorok állnak ki nyíltan mellette, de rajtuk kívül van még valaki, aki feltűnően hű maradt az orosz elnökhöz: Gerhard Schröder volt német kancellár.

A New York Times felidézi, hogy Schröder Putyin személyes barátja, együtt ünnepelték az orosz elnök 70. születésnapját, akinek a segítségével örökbe fogadott két orosz gyermeket. A volt kancellár tagja több orosz olajtársaság, például a Rosznyefty és a Gazprom igazgatóságának.

Schröder még Ukrajna lerohanása után sem hajlandó megszakítani üzleti kapcsolatait Oroszországgal, és megtagadni Putyint, aki segített neki milliomossá válni – írja a lap, amely idézi a német Die Welt egy főcímét is: 

Vlagyimir Putyinnal az elszigeteltség felé vezető úton.

Berlinben sokáig elnézték Schröder szoros kapcsolatát Putyinnal, de ez megváltozott az orosz invázió óta. Tiltakozásul otthagyta mind a négy munkatársa, akik a volt kancellárt megillető, közpénzből fenntartott hivatalban dolgoztak, szülővárosa el akarja venni díszpolgárságát, futballklubja felmondja tagságát. Ráadásként még saját pártja, az SPD is kizárással fenyegeti.

Persze nem igaz, hogy Schröder némán nézte végig a háború első nyolc napját: a LinkedIn-fiókjában közzétett egy bejegyzést, amelyben a háború befejezésére szólított fel, és megállapította, hogy asok hibát követtek el – „mindkét oldalon”.

Nyitókép: Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin Moszkvában, 2018 júniusában. Fotó:Alexei Druzhinin/TASS via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#gerhard schröder#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk